Online Makale Sisteminin Genel Özellikleri
  • Word, Excel, Powerpoint, Resim dosyaları (.jpg, .bmp vs) vb. çeşitli dokümanlar sisteme yüklenebilmekte ve gerekirse sanal sekreter tarafından düzenlenerek editörün değerlendirebileceği şekilde sisteme dahil edilebilmektedir.
  • Editör onayından geçen makale, editör veya onun sistemde yetki vereceği bir kişi tarafından hakemlere gönderilir. Her derginin kendi istekleri doğrultusunda düzenlenebilen dinamik değerlendirme kriterleri sayesinde hakemler makalelerle ilgili düşüncülerini/önerilerini editöre sistem üzerinden bildirir. Yayın Kurulunun kararı doğrultusunda revizyon istenen makalelerde yazar tarafından düzeltmeler yapıldıktan sonra dergiye online olarak geri gönderilir ve yayınlanabilecek hale getirilir. Revizyon süreci yazar-editör-hakem döngüsüne istenildiği kadar tekrar ettirilebilir.
Yazar (otör) makalesini Dergiye gönderir, şekil yönünden sekreter tarafından yapılan inceleme sonunda Editöre ulaşır. Editör yazıyı hakemlere gönderir (dilediğinde bu işi "bölüm editörlerine devreder), hakem değerlendirmeyi kabul ederse yapar ve son söz yayın kuruluna kalır: Revizyon, kabul, red veya daha fazlası... Kısaca yapılan bu iş, alışageldiğiniz Dergi yayıncılığının tamamen online olmuş hali.

 

  • Editör dilerse makale için yüklenmiş dosyaları online olarak tek bir PDF dosyası olarak kaydedebilmektedir. Bu PDF dosyasına sistem tarafından satır ve sayfa numaraları verilmektedir. Böylece hakemler gelen tüm dokümanları tek bir dosyada görebilmekte, yorumlarını satır numaralarını işaret ederek kolayca yapabilmektedir.

  • Ayrıca editör makale için yüklenmiş bazı dosyaların hakem erişimini değiştirebilir.

  • Yazar/hakem/editör tüm bu süreçleri online takip edebilir. Sistem ayrıca SMS ile yazarlara ve hakemlere duyuru/uyarı yapabilir.

  • JournalAgent™, makale değerlendirme konusunda editöre ve yayın kuruluna büyük rahatlık sağlamaktadır. Hakemlerden istenen değerlendirmeyi (review process) kabul edip etmeyeceklerine göre onay alabilir, Editörün sadece takipçi ve denetleyici olması sağlanabilir.

  • Editör - bölüm editörü – hakem - yazar döngüsü her derginin kişisel değerlendirme kriterlerine göre ayarlanabilmekte, yani kişiselleştirilebilmektedir.

  • Makalenin kaydı, değerlendirmesi, düzeltmesi, kabul veya reddi ile ilgili her türlü süreçler, gelişmiş arşivleme sistemi sayesinde ayrıntıları ile takip edilebilmektedir.

  • Sistemdeki arama motoru sayesinde yazar adları, makale başlıkları, özetler ve anahtar kelimeler içinde arama yapılabilir. Erişim yetkisi olan kullanıcılar yayınlanmış sayılara ve tam metinlere elektronik ortamla ulaşabilir. Tam metin ücretsiz makale yayımı düşünen dergiler için de herhangi bir kısıtlama olmaksızın makalelere ulaşım sağlanabilmektedir.
  • Yayımcı (Yayınevi/Publisher) kendisine verilen parola ile sisteme girip kabul edilmiş makaleleri sistemden online olarak alabilmekte, dizgisini yaptıktan sonra son kontroller için sisteme PDF Proofunu yükleyebilmektedir. Yayımcı-yazar ilişkisi sistem üzerinden kurabilmektedir.

  • Son kontroller tamamlandıktan sonra derginin PDF’leri sisteme yüklenip, basılmış makale olarak internette görünmesi sağlanabilmektedir.

  • Sistemde geçmiş sayılara ve son sayıya ait makaleler arşiv şeklinde kullanıcılar tarafından izlenebilirken, yayımlanmaya uygun bulunmuş makaleler de “Basımdaki Makaleler” (Articles in Press) başlığı altında henüz daha basım aşamasındayken kullanıcıların dikkatine sunulabilmektedir. Tüm bu makalelere arama motoru ile ulaşılabilmektedir.

  • Gelişmiş istatistik verileri sayesinde hakem değerlendirmelerine dair istatistik veriler elde edilebilmektedir. Makale istatistiklerinde ise makalenin gönderiminden itibaren ne kadar zamanda kabul edildiği, gelen makalelerin kabul ve red oranları bilgisi görünür. Bu sayede derginin "toplam makale kalitesi" görsel bir değer kazanır.