Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 7tepe Klinik Dergisi

Maksiller posterior bölgede vertikal kemik yüksekliği ölçümlerinde konik-ışınlı bilgisayarlı tomografi ve panoramik radyografi yöntemlerinin karşılaştırılması [Yeditepe J Dent]
Yeditepe J Dent. 2016; 12(2): 39-46 | DOI: 10.5505/yeditepe.2016.46320  

Maksiller posterior bölgede vertikal kemik yüksekliği ölçümlerinde konik-ışınlı bilgisayarlı tomografi ve panoramik radyografi yöntemlerinin karşılaştırılması

Mustafa Özcan, Seray Keçeli, Cenk Mehmet Haytaç
Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Periodontoloji Anabilim Dalı, Adana

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, üst çene posterior bölgede alveolar kemik seviyesi saptamada ve implant planlamalarında kullanılan panoramik radyografiler ile konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) görüntüleme tekniklerinin vertikal kemik yüksekliği ölçümlerinin karşılaştırılmasıdır.

YÖNTEM ve GEREÇLER: Retrospektif olarak yapılan bu çalışmada 99 hastanın maksiller posterior bölgesindeki reziduel kemik yüksekliği panoromik ve KIBT ile iki ayrı araştırmacı tarafından ölçülerek karşılaştırılmıştır. Aynı zamanda her iki teknikle alınan radyograflarda sinüs septa varlığı da değerlendirilmiştir.
BULGULAR: Maksiller sinüs ile alveolar kret arası vertikal kemik yüksekliği ölçümlerinde panoramik radyografi ve KIBT değerleri arasında mükemmel-iyi bir korelasyon (r=0.94) olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca KIBT’de tespit edilen septaların yaklaşık yarısı panoromik radyograflarda gözlenememiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Panoramik radyografi; posterior maksillar bölgede rutin implant uygulamaları öncesinde güvenli bir görüntüleme yöntemi olarak düşünülebilir. Bu yöntem KIBT’ye göre ucuz, hızlı, kolay ve düşük radyasyon dozuna sahiptir.

Anahtar Kelimeler: maksiller sinüs, vertikal kemik yüksekliği, implant, tedavi planlaması


The comparison of panoramic radiographs and cone-beam computed tomography for vertical bone height in maxillary posterior area

Mustafa Özcan, Seray Keçeli, Cenk Mehmet Haytaç
Department of Periodontology, Cukurova University, Adana, Turkey

INTRODUCTION: The present study aimed to compare panoramic radiographs and cone-beam computed tomography (CBCT) regarding vertical bone height measurements in posterior maxilla.for implant treatment planing.

METHODS: Two independent clinicians measured the residual bone height on the panoromic and CBCT images of 99 patients. In addition the presence of sinus septa was evaluated in this retrospective analysis.

RESULTS: The data has shown that panoromic radiographs and CBCT technique had an excellent –good correlation (r=0.94) on the measurements of vertical bone height between maxillary sinus and alveolar bone. In addition, almost half of the septa detected on CBCT images could not be observed on panoromic radiographs.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Panoromic radiographs can be considered as a reliable imaging technique which is easier, faster cheaper and having low-dose of radiation compared to CBCT.

Keywords: maxillary sinus, vertical bone height, implant, treatment planning


Mustafa Özcan, Seray Keçeli, Cenk Mehmet Haytaç. The comparison of panoramic radiographs and cone-beam computed tomography for vertical bone height in maxillary posterior area. Yeditepe J Dent. 2016; 12(2): 39-46

Sorumlu Yazar: Mustafa Özcan, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar