Türkiye Biyoetik Dergisi

Tıp fakültesi öğrencilerinin kadavra algısı ve eğitimde kadavra kullanımına yönelik yaklaşımları [Turkish Journal of Bioethics]
Turkish Journal of Bioethics. 2015; 2(1): 63-72 | DOI: 10.5505/tjob.2015.14633  

Tıp fakültesi öğrencilerinin kadavra algısı ve eğitimde kadavra kullanımına yönelik yaklaşımları

Hasan Erbay1, Abdülkadir Bilir2, Yücel Gönül2, Ozan Turamanlar2, Ahmet Songur2
1Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıp Tarihi Ve Etik Anabilim Dalı, Afyonkarahisar
2Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anatomi Anabilim Dalı, Afyonkarahisar

GİRİŞ ve AMAÇ: Bir grup tıp fakültesi öğrencisinin kadavrayı nasıl algıladıklarını ve tıp eğitiminde kadavra kullanıma yönelik ne tür bir yaklaşım benimsediklerini belirlemektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Öğrencilerin kadavra algısını ve eğitimde kadavra kullanımı hakkındaki yaklaşımlarını belirleme amacıyla, Ögenler ve Ark. tarafından oluşturulan veri toplama formu revize edilerek Ege Bölgesi'ndeki sekiz farklı tıp fakültesindeki 511 ikinci sınıf öğrencisine uygulanmıştır. Formda her birine benimseme derecesine göre bir-beş arası puan verilmesi istenen 19 ifade yer almaktadır.Derlenen veriler ortalama ve standart sapma üzerinden değerlendirilmiş, alt grup karşılaştırmalarında t test ve ki kare testleri kullanılmıştır. Çalışma için etik kurul onayı alınmıştır.
BULGULAR: Araştırmaya 511 öğrenci katılmış, veriler 492 formu üzerinde değerlendirilmiştir. Katılımcıların %92'si anatomi eğitiminde kadavra kullanmıştır, %57'si kadındır ve %23'ü Afyon Kocatepe Üniversitesi'ndendir. Katılımcıların en fazla benimsediği görüş, insanın değerli bir varlık olduğu ve bu nedenle insan bedenine, kişi canlıyken de öldükten sonra da saygı gösterilmesi gerektiğidir (4,27 ± 1,04). En az benimsenen görüş ise her ne amaçla olursa olsun, ölü bir kişinin bedeni üzerinde eğitim yapılmaması gerektiğidir (1,90 ± 0,86). Mahremiyet hakkı çerçevesinde, diseksiyon sırasında kadavranın yüzünün örtülmesi ihmal edilmemesi gereken insani bir incelik olduğunu kadavra üzerinde eğitim almayanlar alanlara göre (p=0,008); diseksiyon-demonstrasyon sırasında kadavra, yalnızca bir nesnedir ve kadavranın bir nesne olarak görülmesi ve benimsenmesi gerektiğini kadavra üzerinde eğitim alanlar almayanlara göre (p=0,012); eğitim işlevini tamamlamış bir kadavraya aşırı anlamlar yüklemenin gereksiz olduğunu erkekler kadınlara göre (p=0,035); kadavra üzerindeki çalışmalar tıp öğrencilerinin tıbbi-cerrahi işlemlerle ilgili el ve alet kullanma becerilerine ciddi bir katkı sağlamadığını kadavra üzerinde eğitim alanlar almayanlara göre (p=0,010) daha fazla benimsemiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Tıp fakültesi öğrencileri kadavrayı insani yönü ve değeri bakımından önemsemekte ve eğitime katkı sağlaması bakımından ona özel bir değer atfetmektedir. Anatomi eğitiminde kadavra üzerinde çalışan öğrencilerde, kadavrayı bir eğitim materyali olarak görme eğilimi daha güçlüdür. Öğrenciler kadavraya ölü bir kişinin bedeni olarak saygı duymakta ve kadavranın bir eğitim materyali olmasıyla ilgili konuları, anatomistlerden kısmen farklı değerlendirmektedir.

Anahtar Kelimeler: Anatomi, Etik, Kadavra, Tıp Eğitimi


Medical students' perception of cadaver and, their attitudes towards using the cadaver in education.

Hasan Erbay1, Abdülkadir Bilir2, Yücel Gönül2, Ozan Turamanlar2, Ahmet Songur2
1Department Of History Of Medicine And Ethics, Afyon Kocatepe Üniversity, Afyonkarahisar
2Department Of Anatomy, Afyon Kocatepe Üniversity, Afyonkarahisar

INTRODUCTION: The aim of the study is to determine how a group of medical students perceive the cadavers and what kind of attitudes they have adopted for using cadavers in medical education.
METHODS: The data collection form; which had been generated by Ögenler et al. was revised and then it was performed to 511 second grade students in eight different medical schools in Aegean Region. There were 19 expressions in data collection form which was desired to give one to five points according to degree of adopt from students. The collected data has been assessed at the average and standard deviation and t test and chi-square tests have been used to compute the subgroups. The approval of ethical committee has been obtained for this study.
RESULTS: The data were analyzed on the 492 forms. Of all the participants, 92% of respondents have been used cadavers in anatomy education, 57% of were female and 23% of were from Afyon Kocatepe University. The opinion which is adopted by most of the participants was, human is valuable asset; therefore, value and respect must be given to the human body, while person was both alive or afterdeath (4,27±1,04). The least adopted opinion, whatever the purposes are, a dead person's body should not be used for training (1,90±0,86). Covering the face of cadaver during the dissection is a humanitarian curtousy (p=0,008), was much more adopted by the students who have trained without cadavers; during the dissection-demonstration, cadaver is only an object and supposed to be adopted and seen only as an object (p=0,012) was much more adopted by the students who have trained with cadavers, it is unnecessary to attribute an extreme value to the cadavers (p=0,035), was much more adopted by male; and the studies on cadavers do not provide a significan contribution to the medical students in terms of improving their medical-surgical skills (p=0,010), was much more adopted by the students who have trained with cadavers.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Medical students regard to cadavers for in terms of human aspect and value and, attribute to him a special value in terms of contribute to education. Perception of the cadaver as an educational material is a strong trend in the students trained on cadavers in anatomy education. Students respect cadaver as the body of a dead person and, the issues related with its use as an educational material are considered partially different from the anatomists.

Keywords: Anatomy, Ethics, Cadaver, Medical Education


Hasan Erbay, Abdülkadir Bilir, Yücel Gönül, Ozan Turamanlar, Ahmet Songur. Medical students' perception of cadaver and, their attitudes towards using the cadaver in education.. Turkish Journal of Bioethics. 2015; 2(1): 63-72

Sorumlu Yazar: Hasan Erbay, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar