Türk Osteoporoz Dergisi

Osteoporozu olan ve olmayan postmenapozal kadınlarda vertebral kırık varlığı [Osteoporoz]
Osteoporoz. 2017; 23(2): 57-60

Osteoporozu olan ve olmayan postmenapozal kadınlarda vertebral kırık varlığı

Merih Özgen1, Onur Armağan1, Selen Kuzgun2, Fulya Bakılan3, Funda Berkan1, Fezan Şahin Mutlu4
1Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Eskişehir
2Eskişehir Devlet Hastanesi, Zübeyde Hanım Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, Eskişehir
3Eskişehir Devlet Hastanesi, Fizik Tıp Ve Rehabilitasyon, Eskişehir
4Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı, Eskişehir

Giriş: Osteoporoz önemli bir disabilite, morbidite ve mortalite nedenidir. Neden olduğu kırıklarla önemli bir ekonomik yüke sebep olmaktadır. DXA, Dünya Sağlık Örgütü’ nün günümüzde kırık riskinin belirlenmesinde önerdiği, altın standart olarak tanımlanan tek tekniktir. Dansitometrik incelemede yalancı negatif sonuçlara sebep olabilecek nedenleri ve klinik uygulamada osteoporozun göstergesi olan kırık varlığının saptanmasında direkt radyografik incelemelerin kullanımı önerilmektedir. Bu çalışmanın amacı; osteoporoz tanı, tedavi ve takibinde rutin kullandığımız Dual Enerji X-Ray Absorbsiometri (DXA) yönteminin beraberinde, direkt radyografi ile hastaların kırık varlığı bakımından değerlendirilmesi gerekliliğinin retrospektif olarak araştırmasıdır.
Metod: Travma hikayesi olmayan, DXA ve lateral torakal ve lomber direkt grafileri bulunan, 189 postmenapozal kadının verileri retrospektif olarak değerlendirmeye alındı. Kayıtlı DXA sonucu ile osteoporoz tanısı alan 167 postmenapozal kadın (Grup=I) ve osteoporoz tanısı almayan 22 PM kadın (Grup II) iki gruba ayrıldı. Torakal ve lomber lateral grafide en az bir kırığı olan hastaların gruplara göre dağılımı incelendi.
Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 189 postmenapozal kadının 61’inde (%32.28) en az bir vertebrada yükseklik kaybı tespit edildi. DXA sonucuna göre osteoporoz tespit edilen 167 hastanın 49’unda (%29.34), osteoporoz tespit edilmeyen 22 hastaların 12’sinde (%54.55) en az bir kırık tespit edildi.
Sonuç: Bu çalışma ile; postmenapozal kadınlarda osteoporoz tanı ve tedavi planlamasında altın standart olan DXA yönteminin beraberinde direkt radyografi ile hastaların kırık varlığı bakımından takiplerinin yapılmasının gerekliliği, retrospektif olarak gösterilmiştir.

Anahtar Kelimeler: osteoporoz, postmenapozal kadın, vertebral kırık


Vertebral fracture in postmenopausal women with and without osteoporosis

Merih Özgen1, Onur Armağan1, Selen Kuzgun2, Fulya Bakılan3, Funda Berkan1, Fezan Şahin Mutlu4
1Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Eskişehir Osmangazi University School of Medicine, Eskişehir, Turkey
2Department Of Physical Medicine And Rehabilitation, Zübeyde Hanım Campus, Eskişehir State Hospital, Turkey.
3Department Of Physical Medicine And Rehabilitation, Eskisehir State Hospital, Eskisehir
4Department Of Biostatistics, Eskişehir Osmangazi University School Of Medicine, Eskişehir, Turkey.

Objective: Osteoporosis is a major cause of disability, morbidity and mortaliy. It causes a significant economic burden with fractures. According to World Health Organisation (WHO), DXA is the gold standart method for fracture risk prediction. Since false negative result can be obtained in densitometric examination, the use of radiography is suggeested for the detectionof osteoporotic fractures. The aim of this retrospective study is to investigate the necessity of using DXA together with radiography to detect bone fractures in osteoporosis.
Methods: 189 post menopausal women who have lateral thoracic and lumbar graphy and does not have trauma history, were evaluated retrospectively. Patients were divided into two groups according to DXA results, Group I consisted 167 postmenopausal women with osteoporosis and Group II consisted 22 postmenopausal women with no osteoporosis. In both groups, patients who have at least one fracture according to thoracic and lumbar graphy were evaluated.
Results: 61 of 189 post menopausal women (32.28%) had at least one fracture in the vertebrea. In group I, 69 of 167 patients (29.34%), in group II, 21 of 22 patients (54.55%) had at least one fracture.
Conclusion: This study showed that, in the diagnose and treatment of osteoporosis, not only gold standart DXA is essential, but also radiography is essential to detect fractures in postmenopausal women.

Keywords: osteoporosis, postmenopausal woman, vertebral fracture


Merih Özgen, Onur Armağan, Selen Kuzgun, Fulya Bakılan, Funda Berkan, Fezan Şahin Mutlu. Vertebral fracture in postmenopausal women with and without osteoporosis. Osteoporoz. 2017; 23(2): 57-60

Sorumlu Yazar: Merih Özgen, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar