Türk Osteoporoz Dergisi

Vitamin D Düzeyi Düşük Erişkin Kadınlarda Bilişsel Fonksiyonların SMMT ve MOBİD Ölçeği İle Değerlendirilmesi [Osteoporoz]
Osteoporoz. 2017; 23(1): 1-5

Vitamin D Düzeyi Düşük Erişkin Kadınlarda Bilişsel Fonksiyonların SMMT ve MOBİD Ölçeği İle Değerlendirilmesi

Aslı Gençay can1, Canan Çelik2, Serdar Süleyman Can3, Şeniz Akçay Yalbuzdağ4
1Dışkapı Yıldırm Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Kliniği, Ankara
2Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı, Giresun
3Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi, Psikiyatri Ana Bilim Dalı, Ankara
4İzmir Bozyaka Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Kliniği, İzmir

Amaç. Çalışmanın amacı, vitamin D düzeyi düşük olan erişkin kadınlarda bilişsel fonksiyonları değerlendirmek ve vitamin D düzeyi ile bilişsel fonksiyonlar arasında ilişki olup olmadığını araştırmaktı.
Gereç ve Yöntem. Çalışmaya Fizik Tedavi polikliniğimize başvuran ve 25-OH vitamin D3 düzeyi 30 ng/ml'nin altında olan 18-50 yaş arası 71 kadın hasta alındı. Tüm hastaların 25-OH vitamin D3, kalsiyum, fosfor, alkalen fosfataz ve paratiroid hormon kan düzeyleri çalışıldı. Bilişsel fonksiyonları değerlendirmek üzere Standardize Mini Mental Test (SMMT) ve Montreal Bilişsel Değerlendirme Ölçeği (MOBİD) kullanıldı. Hastalar vitamin D düzeylerine göre 2 gruba ayrıldı: 10 ng/ml'nin altında olanlar (grup 1, n=34) ve 11-29 ng/ml arası olanlar (grup 2, n=37).
Bulgular. Grup 1 ve 2'deki hastaların vitamin D ve PTH düzeyleri dışında demografik ve klinik özellikleri arasında anlamlı fark yoktu (p>0.05). Grup 1’deki hastaların vitamin D düzeyleri anlamlı olarak daha düşük iken PTH düzeyleri daha yüksekti (p<0.05). MOBİD ve SMMT skorları açısından iki grup arasında anlamlı fark yoktu (p>0.05). Eğitim süresi ile MOBİD ve SMMT skorları arasında ilişki saptanırken, yaş ve vitamin D düzeyleri ile MOBİD ve SMMT skorları arasında anlamlı ilişki saptamadık.
Sonuç. Vitamin D düşüklüğü olan erişkin kadınların yaklaşık %50’sinde bilişsel fonksiyonlar zayıflamış olmasına rağmen vitamin D düzeyi ile bilişsel fonksiyonlar arasında ilişki bulunamadı.

Anahtar Kelimeler: Vitamin D, Bilişsel fonksiyon, SMMT, MOBİD


Assessment of Cognitive Functioning in Adult Women with Low Vitamin D Level Using MMSE and MOCA

Aslı Gençay can1, Canan Çelik2, Serdar Süleyman Can3, Şeniz Akçay Yalbuzdağ4
1Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Dışkapı Yıldırm Beyazıt Training and Research Hospital, Ankara, Turkey
2Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Giresun University Faculty of Medicine, Giresun, Turkey
3Department of Psychiatry, Ankara Yıldırım Beyazıt University Faculty of Medicine, Ankara, Turkey
4Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Izmir Bozyaka Training and Research Hospital, Izmir, Turkey

Objective. The aim of the study was to assess cognitive functioning in adult women with low-level vitamin D and to investigate the relationship between vitamin D and cognitive functioning
Material and Metod. Seventy-one women aged 18-50 with vitamin D <30 ng/ml referred to outpatient clinic were enrolled in the study. 25-OH vitamin D3, calcium, phosphate, alkaline phosphatase, parathyroid hormone levels were assessed. Mini Mental State Examination(MMSE) and Montreal Cognitive Assessment(MOCA) were used to assess cognitive functioning. The patients were divided into 2 groups according to vitamin D levels: <10 ng/ml (group 1,n=34) and 11-29 ng/ml (group 2,n=37).
Results. There was no significant difference between the groups for demographic and clinical characteristics except for vitamin D and parathyroid hormone (p>0.05). In group 1, vitamin D levels were lower and parathyroid hormone levels were higher than group 2 (p<0.05). There was no significant difference in MOCA and MMSE scores between the groups (p>0.05). Although there was a relationship between education and MOCA or MMSE, we didn’t found any significant relationship between age and vitamin D levels and MOCA or MMSE.
Conclusion. Although approximately 50% of adult women had reduced cognitive function, there was no relationship between vitamin D levels and cognitive functioning.

Keywords: Vitamin D, Cognitive function, MMSE, MOCA


Aslı Gençay can, Canan Çelik, Serdar Süleyman Can, Şeniz Akçay Yalbuzdağ. Assessment of Cognitive Functioning in Adult Women with Low Vitamin D Level Using MMSE and MOCA. Osteoporoz. 2017; 23(1): 1-5

Sorumlu Yazar: Aslı Gençay can, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar