İstanbul Kuzey Klinikleri Dergisi

Pediatrik inflamatuar barsak hastalıkları: Hastalığın ve tedavilerinin büyüme ve puberte üzerine etkileri [North Clin Istanb]
North Clin Istanb. Baskıdaki Makaleler: NCI-93342 | DOI: 10.14744/nci.2024.93342  

Pediatrik inflamatuar barsak hastalıkları: Hastalığın ve tedavilerinin büyüme ve puberte üzerine etkileri

Eda Gurler1, Nelgin Gerenli2, Coskun Celtik2, Fatma Dursun3, Heves Kirmizibekmez3
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği, İstanbul
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Pediatrik Gastroenteroloji Kliniği, İstanbul
3Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Pediatrik Endokrinoloji Kliniği, İstanbul

Giriş: İnflamatuar bağırsak hastalıkları (İBH), atak ve remisyon dönemleriyle seyreden, yaşam boyu süren hastalıklardır. Çocuklarda gastro-intestinal belirtilerin yanı sıra büyüme geriliği ve ergenlik bozukluklarına neden olabilmektedir [1]. Bu çalışmada İBH'lı çocuk ve ergenlerde hastalığın ve tedavi rejimlerinin büyüme ve ergenlik üzerine etkilerini değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Ocak 2016 ile Nisan 2022 tarihleri arasında İBH nedeniyle en az 6 aydır takipte olan 2-18 yaş arası hastalar retrospektif olarak tarandı. Büyüme parametreleri hastalık grupları, cinsiyet grupları, hastalık aktivitesi ve inflamasyon düzeyi grupları ve tedavi rejimi grupları arasında karşılaştırıldı. Hastaların puberte evreleri sağlıklı çocuklarla karşılaştırılarak değerlendirildi. Tedavi protokollerinin büyüme üzerine etkileri tedavi öncesi ve sonrası veriler karşılaştırılarak değerlendirildi.
Bulgular: Çalışmada 29'u Crohn Hastalığı (CH) ve 29'u Ülseratif kolit (ÜK) olmak üzere 58 hasta değerlendirildi. Tanı anındaki büyüme parametreleri ve puberte evreleri hastalık tipi gruplarında farklı değildi. Hedef boydan negatif sapma ÇH'li hastalarda daha fazlaydı. Tedaviden sonra hastaların tartı ve VKİ SDS değerlerinde anlamlı iyileşme görüldü, ancak boy SDS değerlerinde anlamlı bir değişiklik kaydedilmedi. Sağlıklı Türk çocukları ile karşılaştırıldığında, ergenlik başlangıcı normal olsa bile hastaların ergenlik sürecinde yavaşlamaa olduğu gözlendi.
Sonuç: İnflamatuar barsak hastalığı olan çocuk ve ergenlerin, primer hastalık ve tedavi protokollerinden bağımsız olarak hem tanı sırasında hem de takip döneminde boy büyümesi açısından olumsuz etkilenmediği gözlenmiş ve bulgularımız sistemik inflamasyonun kontrol altında tutulmasının tedaviye bağlı büyüme baskılanmasının önüne geçtiğini düşündürmüştür. Ergenlik, sağlıklı çocuklara göre yavaş bir ilerleme gösterebileceğinden izlemde dikkatle takip edilmelidir. (NCI-2024-2-6)

Anahtar Kelimeler: Büyüme; inflamatuar barsak hastalıkları; puberte.


Pediatric inflammatory bowel diseases: Effects of disease and treatment regimens on growth and puberty

Eda Gurler1, Nelgin Gerenli2, Coskun Celtik2, Fatma Dursun3, Heves Kirmizibekmez3
1Department of Pediatrics, University of Health Sciences, Umraniye Training and Research Hospital, Istanbul, Turkiye
2Department of Pediatric Gastroenterology, University of Health Sciences, Umraniye Training and Research Hospital, Istanbul, Turkiye
3Department of Pediatric Endocrinology, University of Health Sciences, Umraniye Training and Research Hospital, Istanbul, Turkiye

Introduction: Inflammatory bowel diseases (IBD) are lifelong conditions that exhibit periods of remission and exacerbation. In addition to gastrointestinal manifestations, they can also cause growth retardation and disorders of puberty in children [1]. The objective of this study was to evaluate the effects of the disease and the treatment regimens on growth and puberty in children and adolescents with IBD.
Materials and Methods: A retrospective screening of patients aged 2 to 18 years with a minimum of six months of follow-up due to inflammatory bowel disease (IBD) between January 2016 and April 2022 was conducted. The growth parameters were compared between disease groups, gender groups, disease activity and level of inflammation groups, and treatment regimen groups. The effects of treatment protocols on growth were evaluated by comparing the data before and after treatment, and the pubertal status of patients was evaluated by comparing them with healthy children.
Results: A total of 58 patients were evaluated, comprising 29 individuals with Crohn's Disease (CD) and 29 with ulcerative colitis (UC). The growth and pubertal development of patients at the time of diagnosis did not differ based on gender or the specific disease type. A negative deviation from the target height was observed to be more prevalent in patients with Crohn's disease. Following treatment, patients exhibited a significant improvement in weight and BMI SDS, although no significant change in height SDS was observed. In comparison to healthy Turkish children, the patients exhibited a delayed pubertal progression, despite the normal onset of puberty.
Conclusion: Children and adolescents with IBD exhibited no significant adverse effects on linear growth at diagnosis or during the follow-up period, regardless of the primary disease and the treatment protocols. This was likely due to their timely diagnosis and successful treatment. It is important to monitor puberty, as it may progress more slowly or even cease in these patients compared to healthy children.

Keywords: Growth; inflammatory bowel disease; puberty.




Sorumlu Yazar: Heves Kirmizibekmez


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar