İstanbul Kuzey Klinikleri Dergisi

Türkiye’de sağlık hizmetlerinde hasta memnuniyeti: Sağlık Bakanlığı ulusal veri tabanından bir bakış [North Clin Istanb]
North Clin Istanb. Baskıdaki Makaleler: NCI-84584 | DOI: 10.14744/nci.2024.84584  

Türkiye’de sağlık hizmetlerinde hasta memnuniyeti: Sağlık Bakanlığı ulusal veri tabanından bir bakış

Suayip Birinci1, Serdar Can Guven2, Naim Ata1, Mustafa Mahir Ulgu1, Orhan Kucuksahin3
1Sağlık Bakanlığı, Ankara
2Ankara Bilkent Şehir Hastanesi, Romatoloji Kliniği, Ankara
3Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Romatoloji Bilim Dalı, Ankara

Amaç: Hasta memnuniyeti, hastaların sağlık hizmetlerinden beklentilerinin ne ölçüde karşılandığını ifade eder ve bu hizmetin genel kalitesini ölçmek için kullanılan kritik bir göstergedir. Bu çalışma, ülkemizdeki genel hasta memnuniyetini ve ilgili faktörleri analiz etmeyi, sağlık hizmetlerinin kalitesini ve hasta sonuçlarını iyileştirmeyi amaçlayan politika yapıcılara, klinisyenlere ve araştırmacılara değerli bilgiler sağlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca ülke çapında bir değerlendirme olarak bu çalışma, sağlık hizmetlerinde büyük veri analitiğinin potansiyelini ortaya koymaktadır.
Yöntemler: Alınan herhangi bir sağlık hizmeti sonrasında hasta derecelendirmelerini toplamak için entegre e-Nabız ve Sağlıkta İstatistik ve Nedensel Analizler (SINA) sistemleri kullanıldı. Veriler, Python programlama dilindeki Pandas ve NumPy kütüphaneleri kullanılarak işlendi ve analiz edildi.
Bulgular: 2016-2023 yılları arasında toplam 11.421.857 hastanın aldıkları sağlık hizmetine ilişkin 207.339 hekimin derecelendirmesi ile toplam 37.674.978 derecelendirme yapılmıştır. Ortalama sağlık notu 100 üzerinden 80.4, ortalama hekim notu 82, hekim dışındaki personelin ortalama notu 78.4, temizlik için ortalama notu ise 77.7 oldu. En çok puan alan 15 kurum incelendiğinde, genel puan en yüksek Aile Hekimliği merkezleri (94.62), en düşük puan ise Kadın Sağlığı ve Çocuk Hastalıkları hastaneleri içindi.Başvuru sonrası her klinik için verilen 100 puan oranı incelendiğinde bu puanın en düşük olduğu klinikler acil tıp, pediatrik acil tıp, diş hekimliği, endodonti, dermatoloji ve pandemi klinikleri, en yüksek ise onkoloji, radyasyon onkolojisi ve aile hekimliği klinikleridir.
Başvuruya kadar bekleme süresi ve hastanede kalış süresinin hasta memnuniyeti açısından önemli faktörler olduğu görüldü.
Sonuç: Bu çalışma Türkiye'de hasta memnuniyetine ilişkin en büyük çalışma olup, sağlık hizmetlerinin önde gelen sağlayıcısı olan Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülmüştür. Bu sınırlı veriler, ülkemizde hasta memnuniyetindeki olumlu eğilimin korunması için değerlendirilmesi gereken öneriler ve ülkemizde sağlık hizmetlerinin gelişimini hızlandıracak sonsuz sayıda potansiyel faktörün değerlendirildiği gelecek analizler sağlayabilir. ( NCI-2024-7-7)

Anahtar Kelimeler: Etkenler; sağlık hizmetleri; hasta memnuniyeti; Türkiye.


Patient satisfaction with health care services in Turkiye: A glimpse from nationwide Ministry of Health database

Suayip Birinci1, Serdar Can Guven2, Naim Ata1, Mustafa Mahir Ulgu1, Orhan Kucuksahin3
1Ministry of Health, Ankara, Turkiye
2Department of Rheumatology, Ankara Bilkent City Hospital, Ankara, Turkiye
3Division of Rheumatology, Department of Internal Medicine, Yildirim Beyazit University Faculty of Medicine, Ankara, Turkiye

Objective: Patient satisfaction refers to the degree to which patients' expectations from health care services are met and is a critical indicator used to measure the overall quality of this service. This study aims to analyze overall patient satisfaction and regarding factors in our country, providing valuable insights for policymakers, clinicians, and researchers who aim to improve the quality of health care services and patient outcomes. Furthermore, as a nationwide assessment, this study reveals the potential of big data analytics in health services.
Methods: Integrated e-Pulse and Health Statistics and Causal Analysis (SINA) systems were used to gather satisfaction scores given by patients after any health care service obtained for overall health care service, physician, personnel other than physician, sanitization (from 0 to 100). The data were processed and analyzed using libraries Pandas and NumPy in the Python programming language.
Results: A total of 37.674.978 scores were given by a total of 11.421.857 patients regarding health care service they obtained involving ratings of 207.339 physicians, between the years of 2016 and 2023. Mean health care rating was 80.4 over 100, mean physician rating was 82, mean rating for personnel other than physician was 78.4 and mean rating for sanitization was 77.7. When top 15 most scored facilities are investigated overall point was highest for Family Medicine centers (94.62) and lowest for Women’s Health and Pediatric Diseases hospitals. When rate of 100 points given for each clinic after an admission was investigated it was lowest for emergency medicine, pediatric emergency medicine, dentistry, endodontia, dermatology and pandemic clinics, and highest for oncology, radiation oncology and family medicine clinics. Waiting time to admission and length of hospital stay seemed to be important factors for patient satisfaction.
Conclusions: This is the largest study regarding patient satisfaction in Turkiye and conducted by the foremost health care provider, the Ministry of Health. This limited data may provide implications to be assessed to keep the positive trend in our country in patient satisfaction and future analyses evaluating infinite potential factors to hasten the progress of health care in our country.

Keywords: Factors; health care; patient satisfaction; Turkiye.




Sorumlu Yazar: Serdar Can Guven


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar