İstanbul Kuzey Klinikleri Dergisi

HALP (Hemoglobin, albümin, lenfosit ve trombosit) skoru, ekstrahepatik safra kanalı obstruksiyonu olan hastalarda ekstrahepatik kolestazın malign ve benign nedenlerini ayırt edebilir mi? [North Clin Istanb]
North Clin Istanb. Baskıdaki Makaleler: NCI-23169 | DOI: 10.14744/nci.2024.23169  

HALP (Hemoglobin, albümin, lenfosit ve trombosit) skoru, ekstrahepatik safra kanalı obstruksiyonu olan hastalarda ekstrahepatik kolestazın malign ve benign nedenlerini ayırt edebilir mi?

Ibrahimhalil Dusunceli1, Zeynep Gok Sargin2, Umut Celik1, Fatih Sargin3
1Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi, Gastroenteroloji ve Hepatoloji Anabilim Dalı, Zonguldak
2Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Gastroenteroloji ve Hepatoloji Anabilim Dalı, Kırıkkale
3Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Yoğun Bakım Anabilim Dalı, Denizli

Amaç: Kolestatik hastalıklar sık görülmektedir ve etyolojilerine göre benign veya malign olarak sınıflandırılır. HALP skoru, hemoglobin ve albümin gibi nutrisyonel durum parametrelerini, lenfosit ve trombosit sayısı gibi immun fonksiyon parametreleri ile kombine eden benzersiz bir nutrisyonel immün belirteçtir. Bu çalışmada HALP skorunun ekstrahepatik kolestaz hastalarında benign ve malign nedenleri ayırt etme yeteneğini araştırdık.
Yöntem: Bu araştırma kesitsel ve retrospektif olarak tasarlandı. Çalışmaya 1 Ocak 2020 - 1 Ocak 2022 tarihleri arasında ekstrahepatik kolestaz tanısı alan hastalar dahil edildi. Non-invaziv görüntüleme yöntemleri, ERCP (endoskopik retrograd kolanjiyo pankreatografi) ve doku biyopsisi sonuçları kullanılarak tanılar belirlendi. Hastalar, ekstrahepatik safra kanalı obstruksiyonu etyolojisine göre, benign ve malign kolestaz olarak iki gruba ayrıldı. HALP skoru, hastaların albumin (g/L) düzeyi, hemoglobin (g/L) düzeyi ve lenfosit sayısı (/L) çarpılarak ve trombosit sayısına (/L) bölünerek hesaplandı.
Bulgular: 216 hastanın 121'inde, ekstrahepatik kolestazı çoğunluğu koledokolitiazis olmak üzere benign nedenler oluşturmaktayken; 95 hastada ekstrahepatik kolestazı, çoğunluğu pankreas başı kanseri olmak üzere malign nedenler oluşturmaktaydı. Malign kolestaz grubunda, benign kolestaz grubuna kıyasla anlamlı olarak daha yüksek bilirubin seviyeleri (p<0.001), daha düşük hemoglobin seviyeleri (p=0.005), daha düşük albumin seviyeleri (p<0.001), daha yüksek lenfosit sayıları (p<0.001) ve daha yüksek trombosit seviyeleri (p=0.001) vardı. İki grup arasında HALP skorunda anlamlı fark saptanamadı (p= 0.741).
Sonuç: HALP skorunun benign ve malign ekstrahepatik kolestaz nedenleri arasında ayrım yapmakta başarısız olduğu belirlendi. (NCI-2024-7-6)

Anahtar Kelimeler: Albümin; ekstrahepatik kolestaz; HALP skoru; hemoglobin; lenfositler; trombositler.


Can HALP (Hemoglobin, albumin, lymphocyte, and platelet) score distinguish malignant and benign causes of extrahepatic cholestasis in patients with extrahepatic bile duct obstruction?

Ibrahimhalil Dusunceli1, Zeynep Gok Sargin2, Umut Celik1, Fatih Sargin3
1Department of Gastroenterology and Hepatology, Zonguldak Bulent Ecevit University Faculty of Medicine, Zonguldak, Turkiye
2Department of Gastroenterology and Hepatology, Kirikkale University Faculty of Medicine, Kırıkkale, Turkiye
3Department of Intensive Care, Pamukkale University Faculty of Medicine, Denizli, Turkiye

Objectives: Cholestatic diseases are common and classified as benign or malignant based on their etiology. HALP is a unique nutritional immune marker that combines indicators of nutritional status, including hemoglobin and albumin, with immune function markers like lymphocyte and platelet counts. We investigated the HALP score's ability to differentiate between benign and malignant causes in extrahepatic cholestasis patients.
Methods: This research was designed as cross-sectional and retrospective. Between 1 January 2020 – 1 January 2022, patients diagnosed with extrahepatic cholestasis were included. The diagnoses were confirmed using non-invasive imaging methods, ERCP (endoscopic retrograde cholangiopancreatography), and tissue biopsy results. Based on the type of extrahepatic biliary obstruction, either benign or malignant, the patients were divided into two groups. The HALP score was calculated by multiplying the patient's albumin (g/L), hemoglobin (g/L), and lymphocyte count (/L) and dividing by the platelet count (/L).
Results: In 121 of 216 patients, extrahepatic cholestasis was caused by benign factors, mostly choledocholithiasis, while malignant causes, predominantly pancreatic head cancer, were responsible for extrahepatic cholestasis in 95 patients. The malignant cholestasis group had significantly higher bilirubin levels (p<0.001), lower hemoglobin levels (p=0.005), lower albumin levels (p<0.001), higher lymphocyte counts (p<0.001), and higher platelet levels (p=0.001) compared to the benign cholestasis group. There was no considerable difference in the HALP score between the two groups, as indicated by a p-value of 0.741.
Conclusion: The HALP score could not distinguish between benign and malignant causes of extrahepatic cholestasis.

Keywords: Albumin; extrahepatic cholestasis; HALP score; hemoglobin; lymphocytes; platelets.




Sorumlu Yazar: Zeynep Gok Sargin


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar