İstanbul Kuzey Klinikleri Dergisi

Renal hücreli böbrek karsinomlarında TFE3 immunohistokimyası değerlendirmesinde antikor klonu önemli mi? [North Clin Istanb]
North Clin Istanb. Baskıdaki Makaleler: NCI-19794 | DOI: 10.14744/nci.2024.19794  

Renal hücreli böbrek karsinomlarında TFE3 immunohistokimyası değerlendirmesinde antikor klonu önemli mi?

Tuba Dilay Kokenek Unal1, Merve Meryem Kiran2, Nuran Sungu1, Aylin Yazgan3, Berrak Gumuskaya4
1Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi, Patoloji Anabilim Dalı, Ankara; Ankara Bilkent Şehir Hastanesi, Patoloji Kliniği, Ankara
2Ankara Bilkent Şehir Hastanesi, Patoloji Kliniği, Ankara
3Ankara Bilkent Şehir Hastanesi, Patoloji Kliniği, Ankara; Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Patoloji Anabilim Dalı, İstanbul
4Lokman Hekim Üniversitesi Tıp Fakültesi, Patoloji Anabilim Dalı, Ankara

Giriş: TFE3 rearranjmanı gösteren karsinomlar yetişkinlerde böbrek tümörlerinin %5’ini oluşturmaktadır. TFE3 immunohistokimyasının tanıda önemli bir yeri vardır. TFE3 pozitifliği uygun histolojjik bulgular eşliğinde XP11 translokasyonu gösteren renal hücreli karsinom tanısını desteklemektedir. Fakat immunohistokimyasal boyamanın nasıl uygulanacağı ve yorumlanacağı konusunda standard bir yaklaşım bulunmamaktadır.
Yöntem: Renal hücreli karsinom tanısı bulunan toplam 51 hasta çalışmaya alında. Bu çalışmada karışık morfolojik özelliklere sahip böbrek tümörlerinde TFE3 antikoruna ait iki farklı klonun (MRQ37, Cell Marque, ve IHC627, GeneAbTM) ekspresyonlarını karşılaştırdık. Bu klonların TFE3 rearanjmanı gösteren renal hücreli karsinoları tesbit etmedeki genel performansını değerlendirdik.
Bulgular: TFE3-MRQ37 klonu ile yapılan immunohistokimyasal boyama sonucu TFE3 rearanjmanı gösteren renal hücreli karsinomlarda diğer tümörlere kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bir boyanma elde edildi. TFE3-IHC672 klonu ile anlamlı sonuç elde edilmedi. TFE-MRQ37 klonu ile vakaların % 9.8’inde (5/51), TFE3-IHC672 klonu ile ise % 47’sinde (24/51) değişen yoğunluk ve yaygınlıkta boyanma izlendi.
Sonuç: TFE3-MRQ37 klonu ile yapılan boyama, zemin boyamasının olmaması sebebiyle yorumlaması daha kolay olup TFE3 rearanjmanı gösteren renal hücreli karsinomlarda daha güvenilir sonuç vermiştir. Ancak boyaların sensitivite ve spesifisite oranlarının farklı olması ve her iki klonla da diğer böbrek tümörlerinde de boyanma izlenmiş olması, TFE3 immunohistokimyasının TFE3 rearanjmanı gösteren renal hücreli karsinom tanısında daha güvenli olarak kullanılması için uygulama ve değerlendirmenin standardize edilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. (NCI-2024-4-2)

Anahtar Kelimeler: İmmünohistokimya; böbrek kanseri; TFE3 rearanjmanı.


TFE3 immunohistochemistry in renal cell carcinomas: does the clone really matter?

Tuba Dilay Kokenek Unal1, Merve Meryem Kiran2, Nuran Sungu1, Aylin Yazgan3, Berrak Gumuskaya4
1Department of Pathology, Ankara Yildirim Beyazit University Faculty of Medicine, Ankara, Turkiye; Department of Pathology, Ankara Bilkent City Hospital, Ankara, Turkiye
2Department of Pathology, Ankara Bilkent City Hospital, Ankara, Turkiye
3Department of Pathology, Ankara Bilkent City Hospital, Ankara, Turkiye; Department of Pathology, University of Health Sciences, Istanbul, Turkiye
4Department of Pathology, Lokman Hekim University Faculty of Medicine, Ankara, Turkiye

Objective: TFE3 rearranged carcinomas constitute 5% of malignant tumors of the kidney in adults. TFE3 immunohistochemistry plays a crucial role in the diagnosis. TFE3 positivity in the appropriate histological context supports the diagnosis of Xp11 translocation renal cell carcinomas. However, there isn’t any standardized approach to performing and interpreting immunohistochemical staining.
Methods: A total of 51 renal cell carcinomas are included in the study. In this study, we compared the expression profiles of two different anti-TFE3 antibody clones (MRQ37, Cell Marque, and IHC627, GeneAbTM) on renal cell carcinoma samples that have conflicting morphologies and assessed the overall performance of these clones to identify TFE3 rearranged carcinomas.
Results: There was a statistically significant difference in terms of immunohistochemical staining with TFE3-MRQ37 clone between TFE3 rearranged renal cell carcinomas and other subtypes, while no significant difference was found in staining with TFE3-IHC672. 47% of cases were stained with the TFE3-IHC672 clone and 9.8 % of cases were stained with the TFE3-MRQ37 clone at different staining intensities and proportions.
Conclusion: The TFE3-MRQ37 clone is easier to interpret because of the absence of background staining and is more reliable in identifying TFE3 rearranged renal cell carcinomas. However, because of various sensitivity and specificity rates, and immunoreactivity in many subtypes of renal cell carcinomas, there is a need for a standardized approach for TFE3 immunohistochemistry for diagnostic use in TFE3-tRCCs.

Keywords: Immunohistochemistry; renal cell carcinoma; TFE3 rearrangement.




Sorumlu Yazar: Tuba Dilay Kokenek Unal


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar