Klinik Psikiyatri Dergisi

Şizofrenide Öznel Yaşantılar ve Duyguların İfadesi [Turkish J Clin Psy]
Turkish J Clin Psy. 2000; 3(2): 131-136

Şizofrenide Öznel Yaşantılar ve Duyguların İfadesi

Süheyla Ünal1
Prof. Dr., İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı, MALATYA

Şizofren bireyin yaşantılarının öznel yanı bilimsel çalışmalarda ihmal edilen bir alandır. Bununla beraber klinik uygulamalarda oldukça büyük bir öneme sahiptir. Bu makalede şizofrenide sosyal biliş, iletişim, öznel yaşantılar ve duyguların ifadesi gözden geçirilmiştir. Öznel yaşantılar ve hastanın günlük yaşamındaki yansımaları ile ilgili ampirik çalışmalar şizofrenik süreç ve tedavisi konusunda önemli ipuçları vermektedir. Psikososyal rehabilitasyon programları ile sosyal etkileşim ve duyguların ifadesinde sağlanan gelişme şizofrenide yinelemeleri azaltmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Anahtar Sözcükler: Şizofreni, öznel yaşantı, sosyal biliş, duygusal ifade, psikososyal rehabilitasyon.


Personal Experiences and Expression of Feelings in Schizophrenia

Süheyla Ünal1
Prof. Dr., İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı, MALATYA

The subjective side of experiences in patient with schizoprenia is neglected area in scientific work. However, this subject has a great importance in clinical practice. In this article, the role of social cognition, communication, subjective experience and emotional expression in schizophrenia has been reviewed. Empirical research on the subjective experiences and representations of the life situation of patients offers clues to the course and treatment of schizoprenia. Improvements in social interaction and emotional expression by psychosocial rehabilitation programs reduce the relapse rate.

Keywords: Key Words: Schizophrenia, subjective experience, social cognition, emotional expression, psychosocial rehabilitation.


Süheyla Ünal. Personal Experiences and Expression of Feelings in Schizophrenia. Turkish J Clin Psy. 2000; 3(2): 131-136


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar
 (1 kere görüntülendi)
 (1886 kere indirildi)