Kocaeli Tıp Dergisi

The evaluation of renal disease profile in children in Antalya Province [Kocaeli Med J]
Kocaeli Med J. 2017; 6(2): 1-6

The evaluation of renal disease profile in children in Antalya Province

Rahime Renda
Antalya Research And Training Hospital, Pediatric Nephrology, Antalya

INTRODUCTION: The type and variety of kidney diseases depending on geographic regions, socio-economic and ethnic backgrounds. It also often makes it difficult to diagnose due to mild and non-specific symptoms of disease itself. The aim of this study is retrospectively analyze our patients demographic parameters, kidney disease types and rates.
METHODS: Between January 2015 and May 2016, 903 patients admitted to the pediatric nephrology clinic were evaluated retrospectively. Demographic parameters of the patients were examined. Diagnosis of kidney disease was based on clinical findings, history, physical examination and laboratory parameters.
RESULTS: A total of 903 patients,411 (45 %) were males, 492's (55% ) were females. The mean age of the patients was 8.09 ± 5.04 years, the majority of them is between 6-10 years. The most common renal disease (n=247; 27.3 %) was urinary tract infection followed by voiding dysfunction (n=200,22.1%), congenital anomalies of the urinary tract (n=119,13.1%), kidney stones (n=74,8.1%), hypertension (n=57,6.3%), chronic kidney disease (n=28,3.1%), isolated proteinuria (n=19,2.1%), hematuria (n=14,1.5%), nephrotic syndrome (n=9,0.9%), nephritic syndrome (n=5) and acute renal failure in 2 patients. Some of the patients were identified with multiple renal disease.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Renal disease can progress very quiet and asymptomatic. In particular, chronic kidney disease are common in our country and the disorder can be misdiagnosed. Therefore be sent to patients and their families better questioning and doubt within a nephrology center in the early period of patients is very important.

Keywords: Kidney disease, children, diagnosis


Antalya İlindeki Çocuklarda Renal Hastalık Profilinin Değerlendirilmesi

Rahime Renda
Antalya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Pediatrik Nefroloji, Antalya

GİRİŞ ve AMAÇ: Renal hastalıkların tipi ve çeşitliliği; coğrafik bölge, toplumun sosyoekonomik ve etnik yapısına göre farklılık gösterebilmektedir. Ek olarak semptomların hafif ve non-spesifik olması tanı koymayı güçleştirmektedir. Çalışmamızda hastanemiz çocuk nefroloji polikliniğine başvuran hastaların demografik parametrelerini, renal hastalık tiplerini ve oranlarını retrospektif olarak incelemeyi amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Ocak 2015 ile Mayıs 2016 arasında çocuk nefroloji polikliniğine başvuran 903 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların demografik parametreleri incelendi. Renal hastalık tanısı, anamnez ve fizik muayene ile birlikte klinik bulgular ve laboratuar parametreleri ile konuldu.
BULGULAR: 411’i (%45) erkek, 492’si (%55) kız olmak üzere 903 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastaların ortalama yaşları 8,09±5,04 yıldır. En sık görülen renal hastalık 247 hastada (%27,3) üriner sistem enfeksiyonu olup bunu takiben 200 hastada (%22,1) işeme disfonksiyonu, 119 hastada (%13,1) üriner sistemin konjenital anormalileri, 74 hastada (%8,1) böbrek taşı, 57 hastada (%6,3) hipertansiyon, 28 hastada (%3,1) kronik böbrek hastalığı, 19 hastada (%2,1) izole proteinüri, 14 hastada (%1,5) hematüri, 9 (%0,9) hastada nefrotik sendrom, 5 hastada nefritik sendrom, 2 hasta da akut böbrek yetmezliği tanısı almıştır. Hastaların bazılarında birden fazla renal hastalık birlikte saptanmıştır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Renal hastalıklar çok sessiz ve semptomsuz seyredebilmektedir. Özellikle kronik böbrek hastalığı ülkemizde oldukça sık görülmekte ve tanısı atlanabilmektedir. Bu nedenle hastaların ve ailelerin iyi sorgulanması ve şüphe dahilinde hastaların erken dönemde bir nefroloji merkezine gönderilmesi oldukça önemlidir.

Anahtar Kelimeler: Böbrek hastalıkları, çocuklar, tanı


Rahime Renda. The evaluation of renal disease profile in children in Antalya Province. Kocaeli Med J. 2017; 6(2): 1-6

Corresponding Author: Rahime Renda, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar