Kafkas Tıp Bilimleri Dergisi

COVID-19 Hastalarında Glomerüler Filtrasyon Hızı ve Troponinin Prognoza Etkisi [Kafkas J Med Sci]
Kafkas J Med Sci. 2023; 13(2): 144-148 | DOI: 10.5505/kjms.2023.62333  

COVID-19 Hastalarında Glomerüler Filtrasyon Hızı ve Troponinin Prognoza Etkisi

Dilek Vural Keleş1, Oya Güven2
1Kırklareli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü, Kırklareli
2Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı, Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Acil Servis, Kırklareli

Amaç: Pandemi sürecinde klinisyenler genel olarak solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisine odaklanmışlardır. Başta kalp ve böbrekler olmak üzere tüm organların zamanla etkilendiği ve kliniğin hızla bozulduğu belirlendi. Glomerüler filtrasyon hızı ve troponin testlerinin takibinin, COVID-19 hastalarında prognozu tahmin edip edemeyeceğini belirlemeyi amaçladık.
Materyal ve Metot: Bu çalışmaya COVID-19 tanısı alan 107 hasta dâhil edildi. Hastane içi mortaliteyi, hastaların ilk ve son muayenelerinde troponin yüksekliği ve böbrek fonksiyon bozukluğu olup olmamasına göre değerlendirdik. Ayrıca hem troponin yüksekliği hem de böbrek fonksiyon bozukluğunun yaş, pnömoni şiddeti ve birbiriyle ilişkisini araştırdık.
Bulgular: Hayatta kalan hastaların çoğu kadındı ve yaş ortalaması diğer gruptan daha gençti. En sık eşlik eden hastalık hipertansiyondu. Son glomerüler filtrasyon hızı yüksek, son troponin testi düşük ve pnömoni şiddeti düşük olan hastaların hayatta kaldığı görüldü. Prognozu etkileyen en önemli faktörler pnömoninin şiddeti ve son glomerüler filtrasyon hızıydı.
Sonuç: Bu çalışmadan elde edilen sonuca göre, kalp ve böbrek fonksiyonları hızla kötüleşen hastaların prognozu kötüleşebilir. Bu testler yakın takip gerektirir.

Anahtar Kelimeler: COVID-19, glomerüler filtrasyon hızı, troponin, pnömoni şiddeti; prognoz


The Effect of Glomerular Filtration Rate and Troponin on the Prognosis of Patients with COVID-19

Dilek Vural Keleş1, Oya Güven2
1Nursing Department, Kirklareli University Faculty of Health Science, Kırklareli, Türkiye
2Emergency Department, Kirklareli Training and Research Hospital, Kırklareli University Faculty of Medicine, Kirklareli, Türkiye

Aim: During the pandemic, clinicians have generally focused on treating respiratory tract infections. It determined that all organs are affected over time, especially the heart and kidneys, and the clinic deteriorates rapidly. We aimed to determine whether serial glomerular filtration rate and troponin tests would predict prognosis in patients with COVID-19.
Material and Method: One hundred seven patients diagnosed with COVID-19 were included in this study. We evaluated in-hospital mortality based on the presence and absence of troponin elevation and renal dysfunction at patients’ first and last examinations. We also investigated the correlation of both troponin elevation and renal dysfunction with age, pneumonia severity, and each other.
Results: Most surviving patients were female, and the average age was younger than the other group. The most common comorbidity was hypertension. It was observed that the patients with a high last glomerular filtration rate, low last troponin test, and low pneumonia severity survived. The most important factors affecting the prognosis were the severity of pneumonia and the last glomerular filtration rate.
Conclusion: Based on the conclusion from this study, the prognosis of patients with rapidly worsening cardiac and renal function can deteriorate. Those tests require close monitoring.

Keywords: COVID-19, glomerular filtration rate, troponin, pneumonia severity; prognosis


Dilek Vural Keleş, Oya Güven. The Effect of Glomerular Filtration Rate and Troponin on the Prognosis of Patients with COVID-19. Kafkas J Med Sci. 2023; 13(2): 144-148

Sorumlu Yazar: Oya Güven, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar