The Journal of Pediatric Research

Evaluation of Common Non-pharmacological Chemical Substance Poisonings in Childhood []
. 2017; 4(4): 176-185

Evaluation of Common Non-pharmacological Chemical Substance Poisonings in Childhood

Songül Ünüvar
İnönü University, Faculty of Pharmacy, Department of Pharmaceutical Toxicology, Malatya, Turkey

Acute poisoning in adolescents and in adults is largely associated with accidental or deliberate ingestions. Poisoning in children between 1-5 years of age is common and the majority of cases are accidental ingestions. Due to poisoning no clinical features develop in most children or only mild effects. The main route of drug elimination is through the kidneys. Absolute clearance is usually lower in children than in adults, but weight-adjusted clearance is greater. Because of the faster elimination, the drug plasma half-life can be shorter in children than in adults. A shorter elimination half-life means that plasma steady-state is reached sooner during repeated administration. Prevention of childhood poisoning is important and the use of child-resistant packaging and adequate supervision together with the secure storage of household substances are the basis of prevention of accidental childhood poisoning. Poisoning represents one of the most common medical emergencies in childhood and epidemiological properties differ from country to country. Thus, special epidemiological surveillance for each country is necessary to determine the problem according to which preventive measures can be taken. The early awareness of poisoning and appropriate therapeutic measures taken seemed to be efficacious with a very low mortality rate. The major and most common nonpharmacological chemical poisonings in childhood, with the intent of helping health-care professionals particularly pediatricians to recognize and reduce the risk of harmful childhood poisonings were reviewed.

Keywords: Childhood, poisoning, child health, antidotes.


Çocuklarda Sık Gözlenen İlaç Dışı Kimyasal Madde Zehirlenmelerinin Değelendirilmesi

Songül Ünüvar
İnönü Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Toksikoloji AD, Malatya, Türkiye

Ergen ve yetişkinlerdeki akut zehirlenmeler çoğunlukla kasıtlı veya kazara alımlar ile ilişkilidir. 1-5 yaş arasındaki çocuklarda zehirlenmeler yaygın görülmektedir ve olguların çoğu kazara alımlara bağlıdır. Çocukların çoğunda zehirlenmeye bağlı hiçbir klinik belirti gözlenmez veya sadece hafif etkiler gelişebilir. İlaç eliminasyonu esas olarak böbrekler aracılığı ile olur. Çocuklarda mutlak klerens yetişkinlere göre genellikle daha düşüktür, fakat vücut ağırlığına göre hesaplanan klerens daha yüksektir. Çocuklarda daha hızlı eliminasyona bağlı olarak, ilacın plazma yarı ömrü yetişkinlere kıyasla daha kısa olabilir. Eliminasyon yarı-ömrünün daha kısa olması, plazma kararlı durumuna tekrarlanan dozlarda ulaşıldığı anlamına gelir. Çocukluk çağı zehirlenmelerinin önlenmesi önemlidir, çocuk emniyeti olan ambalaj kullanılması ve evsel ürünlerin kontrollü olarak güvenli muhafaza edilmeleri, kazara oluşan çocukluk çağı zehirlenmelerinin önlenmesinin esasını oluşturur. Zehirlenmeler, çocukluk çağında en sık görülen acil tıbbi durumlardan biridir ve epidemiyolojik özellikleri ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Bu nedenle, sorunu belirlemek için hangi önleyici tedbirlerin alınabileceği konusunda her ülke için özel epidemiyolojik takip gereklidir. Zehirlenmelerde erken farkındalık ve uygun terapötik önlemlerin alınması ölüm oranının düşmesinde etkili görünmektedir. Çocukluk çağındaki ciddi zehirlenmeler konusunda riski tanımak ve azaltmak için başta pediatristler olmak üzere sağlık çalışanlarına yardımcı olacağı düşüncesiyle, çocukluk çağında en önemli ve en sık görülen ilaç dışı kimyasallarla olan zehirlenmeler derlendi.

Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı, zehirlenme, çocuk sağlığı, antidot.


Songül Ünüvar. Evaluation of Common Non-pharmacological Chemical Substance Poisonings in Childhood. . 2017; 4(4): 176-185

Corresponding Author: Songül Ünüvar, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar