The Journal of Pediatric Research

Relationship Between Adolescents’ Health Promoting Lifestyle Behaviours and Self-Efficacy []
. 2016; 3(4): 180-186

Relationship Between Adolescents’ Health Promoting Lifestyle Behaviours and Self-Efficacy

Şeyda Binay1, Rana Yiğit2
1Ege University, Faculty Of Nursing, Department Of Pediatric Nursing, Izmir
2Mersin University, School Of Health, Department Of Pediatric Nursing, Mersin

INTRODUCTION: Research aims to determine the relationship between healthy lifestyle behaviors and self sufficiency of adolescents.

METHODS: The Sample of descriptive study, 1749 students who are chosen by the method of stratified random sampling method and who are studying at first class at 12 different high schools constitutes by considering the type of high schools. “Personal Information Form” that includes identifying information about adolescents in the age group of 13-16 is applied, “Healthy Lifestyle Behaviors Scale” (HLBS) developed by Walker, Sechrist and Pender (1987) is applied, and “General Self Efficacy Scale (GSE)” developed by Jeruselam and Schawazzer (1979) are applied in collecting data. Analysis of data obtained from this study is made by Shapiro Wilk test, Student t test, ANOVA test and Tukey HSD test.
RESULTS: TThe HLBS average score of adolescents is 127,88±21,16 and at middle level. GSE average score is 31,53±5,02 and above the middle level. GSE and HLBS average score of male students are higher than average score female students. It was found that mean scores of HPLP scale were moderately correlated with GSE scale mean scores (r=0,471) (p<0,001).
DISCUSSION AND CONCLUSION: As a result, adolescents must have appropriate skills in order to perform healty lifestyle behaviours. Self efficacy is an important factor in the acquisition of these skills.

Keywords: Adolescent, healthy promoting lifestyle, self efficacy, nursing


Ergenlerin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları ve Öz Yeterlilikleri Arasındaki İlişki

Şeyda Binay1, Rana Yiğit2
1Ege Üniversitesi, Hemşirelik Fakültesi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dal, İzmir
2Mersin Üniversitesi, Sağlık Yüksekokulu, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dal, Mersin

GİRİŞ ve AMAÇ: Araşırmanın amacı ergenlerin sağlıklı yaşam biçimi davranışları ile öz yeterlilikleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir.

YÖNTEM ve GEREÇLER: Tanımlayıcı olan çalışmanın örneklemini okul tipleri dikkate alınarak, 12 farklı lisenin birinci sınıf okuyan, tabakalı rasgele örnekleme yöntemi ile seçilen 1749 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplamada, 13-16 yaş grubundaki adölesanlar hakkında tanımlayıcı bilgiler içeren "Kişisel Bilgi Formu", Walker, Sechrist ve Pender tarafından (1987) geliştirilen "Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği" (SYBDÖ) ve Jeruselam ve Schawazzer (1979) tarafından geliştirilen "Genel Öz-yeterlilik Skalası (GÖS) kullanılmıştır. Bu çalışmadan elde edilen verilerin analizi Shapiro Wilk testi, Student t testi, ANOVA testi ve Tukey HSD testi ile yapılmıştır.
BULGULAR: Adölesanların SYBDÖ puan ortalaması 127,88 ± 21,16 ve orta düzeyde, GÖS puan ortalaması 31,53 ± 5,02 ve orta düzeyin üstünde, erkek öğrencilerin GÖS ve SYBDÖ puan ortalaması ise kız öğrencilere göre daha yüksektir. SYBDÖ puan ortalamaları ile GÖS puan ortalamalarının orta düzeyde ilişkili olduğu tespit edilmiştir (r=0,471) (p<0,001).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Adölesan sağlıklı yaşam davranışı gerçekleştirmek için uygun becerilere sahip olmalıdır. Öz yeterlik bu becerilerin kazanılmasında önemli bir faktördür.

Anahtar Kelimeler: Ergen, sağlıklı yaşam biçimi, öz yeterlilik, hemşirelik


Şeyda Binay, Rana Yiğit. Relationship Between Adolescents’ Health Promoting Lifestyle Behaviours and Self-Efficacy. . 2016; 3(4): 180-186

Corresponding Author: Şeyda Binay, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar