Haydarpasa Numune Egitim ve Arastirma Hastanesi Tip Dergisi

Antimikrobiyal Tüketimi ile Acinetobacter Türlerinin Antimicrobial Direnci Arasındaki Korelasyon [Haydarpasa Numune Med J]
Haydarpasa Numune Med J. Baskıdaki Makaleler: HNHJ-05926 | DOI: 10.14744/hnhj.2024.05926  

Antimikrobiyal Tüketimi ile Acinetobacter Türlerinin Antimicrobial Direnci Arasındaki Korelasyon

Recep Balık1, Tuna Demirdal1, ILHAN AFSAR2
1Katip Çelebi Üniversitesi İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği
2Katip Çelebi Üniversitesi İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Mikrobiyoloji Bölümü

GİRİŞ ve AMAÇ: Acinetobacter türlerinde antimikrobiyal direnç, yoğun bakım ünitelerinde endişe verici bir duruma gelmiştir. Antimikrobiyal ajanların kullanım ile direnç gelişimi arasında karmaşık bir ilişki bulunmaktadır. Olası mekanizmalardan birisi geniş spektrumlu antimikrobiyallerin yaygın kullanımı nedeniyle gelişen dirençtir. Bu çalışmada, yoğun bakım ünitesinde antimikrobiyal tüketim ve Acinetobacter spp. direnç oranlarının yıllar içindeki değişimini ve bunların arasındaki ilişkiyi analiz etmeyi amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya, hastanede 48 saatten daha uzun süre yatan, kültür örneklerinde Acinetobacter spp. üremesi saptanan18 yaş ve üzeri hastalar dahil edildi. Tekrarlayan kültür sonuçları, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) 'Antimikrobiyal Kullanım ve Direnç Modülü' kılavuzlarına göre analize dahil edilmedi. Duyarlılık testi, Avrupa Antimikrobiyal Duyarlılık Test Komitesi (EUCAST) kurallarına göre yapılmıştır. Dirençli izolatların toplam izolatlara göre oranı direnç oranı olarak bildirilmiştir. Her ilaç için Anatomik Terapötik Kimyasal (ATC) sınıflandırması ve Tanımlanmış Günlük Doz (DDD) ölçüm birimleri baz alınarak, antimikrobiyal tüketimi, 1.000 hasta günü başına DDD olarak bildirilmiştir. Tüketim ve dirençteki trendler ARIMA modeli kullanılarak analiz edilmiş ve korelasyonlar Pearson veya Spearman testleri kullanılarak değerlendirilmiştir.
BULGULAR: Sefotaksim, sefoperazon, sefuroksim ve amikasinin tüketimi azalırken seftazidim, meropenem, sulfametoksazol-trimetoprim, tigesiklin ve kolistin tüketimi artmıştır. İmipenem, meropenem, piperacillin-tazobactam, sefepim, netilmisin, sefoperazon-sulbaktam ve tigesikline karşı direnç oranlarında artış görüldu. Buna karşın gentamisin, tobramisin ve sulfametoksazol-trimetoprim direncinde azalma görüldü. Piperacillin-tazobactam, seftazidim, kolistin, meropenem ve tigesiklin tüketimi ile amikasin direnci arasında bir korelasyon vardı. Meropenem, piperacillin-tazobactam, seftazidim ve tigesiklin tüketimi ile imipenem direnci arasında korelasyon saptandı. Meropenem direnci ile piperacillin-tazobactam ve sefoperazon tüketimi ile arasında, Sefepim direnci ile netilmisin ve sulfametoksazol-trimetoprim tüketimi arasında, netilmisin direnci ile kolistin ve netilmisin tüketimi arasında, ve seftazidim tüketimi ile diperacillin-tazobactam direnci arasında anlamlı ilişki saptandı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Antimikrobiyal direncin ve antimikrobiyal tüketiminin izlenmesi ve bu ikili arasındaki etkileşimlerinde belirlenmesinin, antimikrobiyal yönetişim programları açısından önemli bir gösterge olduğunu vurgulamak isteriz.

Anahtar Kelimeler: acinetobacter, antimikrobiyal direnç, antimikrobiyal tüketimi


Correlation Between Antimicrobial Consumption and Antimicrobial Resistance of Acinetobacter Spp.

Recep Balık1, Tuna Demirdal1, ILHAN AFSAR2
1Katip Çelebi University İzmir Atatürk Training and Research Hospital Department of Infectious Diseases and Clinical Microbiology
2Katip Çelebi University İzmir Atatürk Training and Research Hospital Department of Microbiology

INTRODUCTION: Antimicrobial resistance in Acinetobacter spp. is a growing concern in ICU settings. The connection between antimicrobial usage and the development of resistance is complex. It includes the selection of resistant strains because of the extensive use of broad-spectrum antimicrobials. This study analyzes trends in antimicrobial consumption and resistance rates of Acinetobacter spp. and their correlation in ICU settings.
METHODS: The study includes patients aged 18 and older hospitalized for more than 48 hours between 2007 and 2016. Repetitive culture results were excluded following the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) 'Antimicrobial Use and Resistance Module' guidelines. Susceptibility testing was performed according to the European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing (EUCAST) rules. The resistance rate is expressed as the proportion of resistant isolates to total isolates. Anatomical Therapeutic Chemical (ATC) classification and the Defined Daily Dose (DDD) measurement units for each drug were assigned to the data. Antimicrobial consumption is expressed as the number of DDDs per 1,000 patient days. Trends in consumption and resistance were analyzed using an ARIMA model, and correlations were assessed using either Pearson or Spearman tests.
RESULTS: Consumption of ceftazidime, meropenem, sulfamethoxazole-trimethoprim, tigecycline, and colistin increased, while cefazolin, cefepime, cefuroxime, and amikacin decreased. Resistance to imipenem, meropenem, piperacillin-tazobactam, cefepime, netilmicin, cefoperazone-sulbactam, and tigecycline increased. Gentamicin, tobramycin, and sulfamethoxazole-trimethoprim susceptibility increased. There was a correlation between amikacin resistance and consumption of piperacillin-tazobactam, ceftazidime, colistin, meropenem, and tigecycline. Imipenem resistance correlated with consumption of meropenem, piperacillin-tazobactam, ceftazidime, and tigecycline. Meropenem resistance correlated with consumption of piperacillin-tazobactam and cefoperazone. Cefepime resistance correlated with consumption of netilmicin and sulfamethoxazole-trimethoprim. Netilmicin resistance correlated with consumption of colistin and netilmicin. Piperacillin-tazobactam resistance correlated with ceftazidime consumption.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Monitoring antimicrobial resistance and its interaction with antimicrobial use is essential for effective antimicrobial stewardship programs.

Keywords: acinetobacter, antimicrobial resistance, antimicrobial consumption




Sorumlu Yazar: Recep Balık, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar