Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi

Eklemeli Bilgisayar Destekli Üretim Yöntemleri [EÜ Dişhek Fak Derg]
EÜ Dişhek Fak Derg. 2022; 43(Ozel Sayi): 85-94 | DOI: 10.5505/eudfd.2022.97769  

Eklemeli Bilgisayar Destekli Üretim Yöntemleri

Ayşe Gözde Türk, Mine Dündar Çömlekoğlu, M. Erhan Çömlekoğlu
Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı, İzmir

Eklemeli üretim yöntemi veya üç boyutlu (3B) baskı yöntemi günümüzde protetik restorasyonların üretiminde geniş istihdam alanı sağlayan bir teknolojidir. Dijital diş hekimliğindeki eklemeli üretimin artışı iş akışını kolaylaştırmakla birlikte, hekimlerin ve diş teknisyenlerinin ilgisini çekmektedir. Eksiltmeli üretim yöntemiyle fabrike edilen restorasyonların dayanak diş ile olan uyumu, eklemeli üretim yöntemiyle de sağlanmaya çalışılmaktadır. Ayrıca iş akışı da standardize ve hızlı olduğundan teknisyen ve hekim açısından oldukça zaman kazandırıcıdır. Hasta verilerinin dijital ortamda saklanabilmesi, ileride yaşanabilecek komplikasyonlarda yeniden üretim kolaylığı da sağlamaktadır. Ancak kazıma teknolojisinden eklemeli üretim teknolojisine geçişte özellikle estetik beklentilerin yüksek olduğu seramik ve polikristalin seramik (zirkonya) yapıların üretimlerinde uyum ve netlik sorunları yakın gelecekte aşıldığında ve klinik veriler ile desteklendiğinde günlük iş akışında bir zorunluluk olarak yakın gelecekte dental tedavilerde yerini alacaktır. Dijital diş hekimliğinin bu alanı, protetik diş tedavisinde, ortodontide, çene-yüz cerrahisinde ve implantolojide kullanım alanına sahiptir. Artan bu ilginin yanında, diş hekimliğinde eklemeli üretimin kullanımı ile ilgili bilgi eksikliği bulunmaktadır. Bu derleme, diş hekimliğinde eklemeli üretimin farklı dental materyallerle birlikte kullanımını sunmayı amaçlamaktadır.

Anahtar Kelimeler: Eklemeli üretim, 3B baskı, dijital diş hekimiği


Additive Computer Aided Manufacturing Methods

Ayşe Gözde Türk, Mine Dündar Çömlekoğlu, M. Erhan Çömlekoğlu
Ege University School Of Dentistry Department Of Prosthodontics Izmir Turkey

Additive manufacturing or three-dimensional (3B) printing is currently widely employed technology to produce dental prosthetic restorations. The pace of development in digital dental manufacturing has become impressive both for dentists and for dental technicians. High levels of productivity and accuracy of fit have been achieved by subtractive processes, while additive processes (3D printing) are increasingly coming to the fore. The primary manufacturing method of zirconia ceramic crowns is computer-aided design and computer-aided manufacture (CAD-CAM), but a disadvantage of this technique is material waste. Zirconia crowns produced by 3D printing meet the trueness requirements, and 3D printing may be suitable for fabricating zirconia crowns. Its application shows that this field of digital dentistry has potential for everyday usage across prosthodontics, orthodontics, maxillofacial surgery and oral implantology. This technology is used to manufacture crowns, bridges, prosthesis, models, surgical guides with lesser time and cost. However, despite its increasing interest, there is a lack of information about using additive manufacturing in dentistry. This review aims to present the use of additive technology in dentistry along with different dental materials.

Keywords: Additive manufacturing, 3D printing, digital dentistry


Ayşe Gözde Türk, Mine Dündar Çömlekoğlu, M. Erhan Çömlekoğlu. Additive Computer Aided Manufacturing Methods. EÜ Dişhek Fak Derg. 2022; 43(Ozel Sayi): 85-94

Sorumlu Yazar: Ayşe Gözde Türk, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar