Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi

Kron Boyu Uzatma Operasyonlarında Dijital Destekli Planlama [EÜ Dişhek Fak Derg]
EÜ Dişhek Fak Derg. 2022; 43(Ozel Sayi): 47-53 | DOI: 10.5505/eudfd.2022.74508  

Kron Boyu Uzatma Operasyonlarında Dijital Destekli Planlama

Seray Dönmez, Sema Becerik
Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Periodontoloji Ana Bilim Dalı, İzmir

Çağdaş diş hekimliği uygulamalarında amaç sadece fonksiyonel ve fonetik bakımdan kaybedilen dokuların yerine konması değil; estetik bölgede, optimal estetik elde etmek ve kişiye pozitif genel görünüm kazandırmaktır. Dental tedavilerde amaç diş rengini, formunu, konumunu ve diş eti ilişkisini kazandırmanın yanında hastanın estetik isteklerini de karşılamaktır. Bu amaçla kron boyu uzatma yöntemlerine sıklıkla başvurulmaktadır. Kron boyu uzatma işlemleri, restoratif tedaviler ile ilişkili olarak oldukça yaygın şekilde uygulanan bir periodontal cerrahi yöntemidir. Kron boyu uzatma farklı tekniklerle uygulanabilir. Bunlar ortodontik erüpsiyon, cerrahi ekstrüzyon ve periodontal cerrahi olarak sayılabilir. Günümüzde periodontal cerrahi tekniklerine sıklıkla başvurulmaktadır. Gingivektomi, flep, apikale kaydırılan flep ve kemik rezeksiyonu ile birlikte flep/ apikale kaydırılan flep yöntemleriyle uygulanabilir. Bu cerrahi işlemlerde uygulamaya rehberlik etmesi ve daha öngörülebilir sonuçlar doğurması açısından cerrahi rehber plaklara başvurulabilir. Cerrahi rehber plaklar konvansiyonel yöntemlerle ağız içi ölçü alımı, alçı model eldesi ve dublikatı üzerinden plak hazırlanması yoluyla yapılabilir. Bir diğer güncel yöntem ise; bilgisayar destekli tasarım ve bilgisayar destekli üretim (CAD-CAM) cihazlarıyla rehber plak elde edilmesidir. Bu derlemede, kron boyu uzatma operasyonlarında dijital destekli planlama ile ilgili güncel bilgiler ortaya konulmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Kron boyu uzatma, periodontal cerrahi, rehber plak, intraoral tarayıcılar, dijital diş hekimliği


Digital Supported Planning in Crown Lengthening Operations

Seray Dönmez, Sema Becerik
Ege University Faculty Of Dentistry, Department Of Periodontology, İzmir

The objective of contemporary dental practice is not only to replace the tissues lost in functional and phonetic terms; In the aesthetic region, it is to achieve optimal aesthetics and to give the person a positive general appearance. In dental treatments, the ideal target is to meet the aesthetic demands of the patient as well as gaining the tooth color, form, position and gingival relation. Crown lengthening can be applied with different techniques. These can be counted as orthodontic eruption, surgical extrusion and periodontal surgery. Today, periodontal surgery techniques are frequently used. Crown lengthening can be performed with gingivectomy, flap, apically shifted flap and bone resection with flap/apically shifted flap methods. Surgical guide plates can be used to guide the application in these surgical procedures and to produce more predictable results. Surgical guide plates can be made by conventional methods by taking intraoral impressions, obtaining a plaster model and preparing a plate over its duplicate. Another current method is to obtain a guide plate with computer aided design and computer aided manufacturing (CAD-CAM) devices. In this review, current information about digital assisted planning in crown lengthening operations is presented.

Keywords: Crown lengthening, periodontal surgery, guide plate, intraoral scanners, digital dentistry


Seray Dönmez, Sema Becerik. Digital Supported Planning in Crown Lengthening Operations. EÜ Dişhek Fak Derg. 2022; 43(Ozel Sayi): 47-53

Sorumlu Yazar: Seray Dönmez, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar