Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi

Furkasyon Problemi Olan Endodontik Sorunlu Dişlerde PZR Yöntemi Kullanılarak Peridontal Cep ve Kök Kanalı Arasındaki Mikrobiyolojik İlişkinin İncelenmesi [EÜ Dişhek Fak Derg]
EÜ Dişhek Fak Derg. 2011; 32(1): 39-44 | DOI: 10.5505/eudfd.2011.52523  

Furkasyon Problemi Olan Endodontik Sorunlu Dişlerde PZR Yöntemi Kullanılarak Peridontal Cep ve Kök Kanalı Arasındaki Mikrobiyolojik İlişkinin İncelenmesi

Hasan Güney Yılmaz1, Ata Devrim Çağlayan2
1Yakın Doğu Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Periodontoloji Anabilim Dalı., Lefkoşa, Kktc
2Confident Ağız Ve Diş Sağlığı Merkezi, Endodonti Bölümü, İstanbul, Türkiye

AMAÇ: Periodontal ve endodontik dokular arasındaki olası etkileşim yıllardır incelenen bir konudur. Periodontal hastalıklar anedenolan etkenler endodontik enfeksiyonlara da neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, çürüksüz, furkasyonlezyonuolan, primer periodontal-sekonder endodontik enfeksiyonlu dişlerin polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) yöntemi ile mikrobiyolojik olarak incelenmesidir.
YÖNTEMLER: Çalışmaya 24 hastanın primer periodontal-sekonder endodontik lezyonu olan 24 molar dişi dahil edildi. Tedavi uygulanacak dişlerin plak ve gingival indeksleri, cep derinlikleri, furkasyon lezyonları ve mobiliteleri kaydedildi. Dişler izole edildikten sonra subgingival plak örnekleri steril kağıt konlar yardımıyla alındı. Aynı seansta kök kanalından steril kağıt konlar kullanılarak mikrobiyolojik örnekler alındı. DNA izolasyonu ve PZR analizi üretici firmanın talimatları doğrultusunda yapıldı ve hedeflenen mikroorganizmaların tespiti için T. forsythia, F. nucleatum, P. gingivalis, P. endodontalis, T. denticola, E. feacalis ve A. actinomycetemcomitans'a özel primerler kullanıldı.
BULGULAR: Çalışmaya dahil edilen dişlerde en derin cep 10 mm, en sığ cep ise 6 mm olarak belirlenmiştir. Dişlerin % 75'inde 2. sınıf, %25'inde ise 3. sınıf furkasyon problemi saptanmıştır. P. gingivalis, P. endodontalis, ve T. denticola'nın periodontal cep ve kök kanalında bulunması arasında anlamlı ilişki bulunurken, diğer bakterilerde anlamlı sonuç gösterilememiştir. Cep derinliğinde artış ile subgingival plakta bakteri bulunması arasındaki ilişki, T. forsythia, F. nucleatum, P. gingivalis, P. endodontalis ve T. denticola için istatistiksel olarak anlamlı bulunmuş, E. feacalis ve A. actinomycetemcomitans için anlamlı sonuç saptanmamıştır.
SONUÇ: Periodontal ve endodontik tedavilerin başarısı etken mikroorganizmaların eliminasyonu ile yakından ilişkilidir. Bu çalışmanın sınırları dahilinde, 2. ve 3. sınıf furkasyon problemi olan dişlerdeki periodontal enfeksiyon, sekonder olarak endodontik enfeksiyona sebep olmaktadır. Böyle dişlerin endodontik tedavilerinin başarısı periodontal problemlerin ortadan kaldırılması ile sağlanabilir.

Anahtar Kelimeler: Periodontal hastalıklar, endodontik hastalıklar, polimeraz zincir reaksiyonu, furkasyon problemleri


Investigation of the Microbiological Relationship between Periodontal Pocket and Root Canal of the Teeth with Furcation Defect and Endodontic Problem using PCR Analysis

Hasan Güney Yılmaz1, Ata Devrim Çağlayan2
1Near East University, Faculty Of Dentistry, Department Of Periodontology, Lefkosa, Trnc
2Confident Oral And Dental Health Center, Department Of Endodontics, Istanbul, Turkey

OBJECTIVE: It was shown that the factors cause periodontal diseases also lead endodontic problems. The aim of this study is to investigate the primer periodontally seconder endodontic infected non-carious teeth with furcation defects, microbiologically, using polymerase chain reaction (PCR).
METHODS: The study included 24 molar teeth of 24 patients with primer periodontally seconder endodontic problems. Plaque and gingival indexes, pocket depths, furcation defect and mobility of each tooth were recorded. After isolation of the tooth, subgingival plaque samples and microbiological samples from the root canal were collected with the use of sterile paper points. DNA isolation and PCR analysis were performed according to manufacturer's instructions and special primers of T. forsythia, F. nucleatum, P. gingivalis, P. endodontalis, T. denticola, E. feacalisand A. actinomycetemcomitans were used.
RESULTS: The deepest and smallest pockets were 10 and 6mm, respectively. 75% of the teeth had Class 2 and 25% of teeth had Class 3 furcation defects. P.gingivalis, P.endodontalisand T. Denticola were detected in both pocket and root canal, significantly. There was a significant correlation between increasing the pocket dept and presence of the T. forsythia, F. nucleatum, P.gingivalis, P. endodontalisand T. denticolain subgingival plaque.
CONCLUSION: The success of periodontal and endodontic treatments is closely related to elimination of microorganisms. Within the limitations of this study, periodontal disease of teeth with Class 2 and Class 3 furcation defects leads to secondary endodontic infection. Endodontic treatment of these teeth can be achieved by the elimination of periodontal problems.

Keywords: Periodontal diseases, endodontic diseases, polymerase chain reactin, furcation defects


Hasan Güney Yılmaz, Ata Devrim Çağlayan. Investigation of the Microbiological Relationship between Periodontal Pocket and Root Canal of the Teeth with Furcation Defect and Endodontic Problem using PCR Analysis. EÜ Dişhek Fak Derg. 2011; 32(1): 39-44

Sorumlu Yazar: Hasan Güney Yılmaz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar