İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi Dergisi

Clinical features and psychomotor development at one year of age in infants born from a mother with chorioamnionitis [J Behcet Uz Child Hosp]
J Behcet Uz Child Hosp. 2014; 4(1): 15-19 | DOI: 10.5222/buchd.2014.015  

Clinical features and psychomotor development at one year of age in infants born from a mother with chorioamnionitis

Semra Hız1, Uluç Yiş1, Erdener Özer2, Pakize Karaoğlu1, Ayşe Ipek Polat1
1Dokuz Eylul University School Of Medicine, Department Of Pediatric Neurology
2Dokuz Eylul University School Of Medicine, Department Of Pathology

OBJECTIVE: The aim of this study is to evaluate the neonatal outcome and psychomotor development of infants born from a mother with chorioamnionitis.
METHODS: Cases were selected from the records of pathology department whose mother had a histological diagnosis of chorioamnionitis and normal placental examination. Perinatal characteristics, complications during stay in neonatal intensive care unit and psychomotor development at one year of age were evaluated. Sixty cases were included in the study.
RESULTS: Histologic evidence of chorioamnionitis was identified in 30 cases. Thirty cases with normal placental examination served as the control group. The age of mother, risk factors during pregnancy, the way of birth and sex of the cases did not differ between the two groups. However, the number of preterm births was significantly higher, and the mean gestational age and the mean birth weight of the cases were significantly lower in the chorioamnionitis group compared with the control group (p=0.001, p=0.046, p=0.001, respectively). The psychomotor development of the cases at one year of age did not differ between the two groups (p=0.154).
CONCLUSION: Although chorioamnionitis leads to premature birth and complications in neonatal intensive care unit, it does not seem to have any adverse effect on the psychomotor development of the infants at one year of age.

Keywords: chorioamnionitis, psychomotor development, infancy


Koryoamnionitli anneden doğan çocukların bir yaşındaki klinik izlem ve psikomotor gelişimleri

Semra Hız1, Uluç Yiş1, Erdener Özer2, Pakize Karaoğlu1, Ayşe Ipek Polat1
1Dokuz Eylul Universitesi Tıp Fakultesi Çocuk Nöroloji Bd
2Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Abd

AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, koryoamnioniti olan annelerden doğanların yenidoğan dönemindeki izlemleri ve infant dönemlerindeki psikomotor gelişimlerini araştırmaktır.
YÖNTEMLER: Olgular patoloji bilim dalının kayıtlarından seçildi. Plasenta görünümü normal olan ve histolojik olarak koryoamnionit tanısı alan annelerin çocukları çalışmaya dahil edildi. Perinatal özellikler, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde kaldığı dönemde gelişen komplikasyonlar ve bir yaşındaki psikomotor gelişimleri değerlendirildi. Çalışmaya 60 olgu alındı.
BULGULAR: Otuz olguda histolojik olarak koryoamnionit tanısı mevcuttu. Plasenta muayenesi normal olan 30 olgu da kontrol grubu olarak alındı. Annenin yaşı, gebelik dönemindeki risk faktörleri, doğum şekli ve cinsiyet açısından bakıldığında her iki grup arasında anlamlı fark bulunmadı. Ancak kontrol grubu ile karşılaştırıldığında koryoamnionit öyküsü olanlarda preterm doğum oranları daha yüksek ve ortalama gestasyon haftası ve doğum ağırlıkları daha düşük saptandı ve istatiksel açıdan anlamlı idi (p=0.001, p=0.046, p=0.001). Bir yaşında değerlendirilen olguların psikomotor gelişimlerinde iki grup arasında anlamlı fark bulunmadı (p=0.154).
SONUÇ: Koryoamnionit premature doğum ve yenidoğan yoğun bakım ünitesinde komplikasyonlara neden olabilse de bir yaşındaki psikomotor gelişim üzerine olumsuz etkisinin olmadığı görüldü.

Anahtar Kelimeler: koryoamnionit, psikomotor gelişim, infant


Semra Hız, Uluç Yiş, Erdener Özer, Pakize Karaoğlu, Ayşe Ipek Polat. Clinical features and psychomotor development at one year of age in infants born from a mother with chorioamnionitis. J Behcet Uz Child Hosp. 2014; 4(1): 15-19

Corresponding Author: Uluç Yiş, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar
 (18 accesses)
 (1528 downloaded)