Eurasian Journal of Emergency Medicine

The Vacancies and Preferability of Emergency Medicine Training in Recent Years in Turkey [JAEM]
JAEM. 2013; 12(4): 180-184 | DOI: 10.5152/jaem.2013.96729  

The Vacancies and Preferability of Emergency Medicine Training in Recent Years in Turkey

Jale Şen1, Fatih Büyükcam2, Şenay Akpınar3, Evvah Karakılıç4
1Nevşehir State Hospital, Department Of Emergency Medicine, Nevşehir, Turkey
2Yildirim Beyazit Education And Research Hospital, Department Of Emergency Medicine, Ankara, Turkey
3Bolu Izzet Baysal State Hospital, Department Of Emergency Medicine, Bolu, Turkey
4Ankara Numune Education And Research Hospital, Department Of Emergency Medicine, Ankara, Turkey

Objective: Department of Emergency Medicine was founded for the first time in the world in 1970 at Cincinnati University and in Turkey in 1993 at Dokuz Eylül and Fırat Universities. The emergency medicine specialists increased in number rapidly in Turkey by starting-up the training programs in the training and research hospitals of the Health Ministry for the first time in 2006; and participation of the doctors’ complete training program for the first time in 2011. We wanted the determine the preferability of the emergency medicine residency program and its completion rate.
Material and Methods: The vacancies, preferability rate and completion rate of the residency programs of emergency medicine, family medicine, internal medicine, cardiology and neurosurgery were investigated with this study. The data was derived from the web sites of the Student Selection and Placement Center and the assignment lot lists of the Health Ministry.
Results: From 2007 to 2012, 2586 of 2767 emergency medicine vacancies were set. The minimum base -point was 53.03 and the maximum was 55.46 in the examination for specialty training in medicine (TUS). The preferability of emergency medicine was lower than internal medicine and cardiology but similar to neurosurgery and family medicine. The completion of the residency in emergency medicine was 66.1%.
Conclusion: In spite of the increase in the number of emergency medicine specialists with the participation of the training and research hospitals, the completion rate of the residency programs were lower than other departments. The completion rates could be increased by improving the job conditions of the emergency physicians.

Keywords: Emergency medicine, residency, training, preferability


Son Yıllarda Türkiye’de Acil Tıp Eğitim Kadroları ve Tercih Edilme Oranları

Jale Şen1, Fatih Büyükcam2, Şenay Akpınar3, Evvah Karakılıç4
1Nevşehir Devlet Hastanesi, Acil Servis, Nevşehir, Türkiye
2Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Ankara, Türkiye
3Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi, Acil Servis, Bolu, Türkiye
4Ankara Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Acil Tıp Kliniği, Ankara, Türkiye

Amaç: Acil Tıp Anabilim Dalı dünyada ilk kez Cincinnati Üniversitesi’nde 1970’de Türkiye’de ise 1993 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi ve Fırat Üniversitesi’nde kuruldu. Sağlık Bakanlığı’na bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinde ise ilk kez 2006 yılında eğitim verilmeye başlaması ve bu kadrolardan ilk kez 2011 yılında uzmanlığını tamamlayanların katılımı ile acil tıp uzman sayısı Türkiye’de hızla artmaya başladı. Bu hızlı artışı yanında acil tıp bilim dalının tercih edilme oranlarını ve bu bilim dalını seçmiş olan hekimlerin uzmanlığını tamamlama oranlarını araştırmak istedik.
Gereç ve Yöntemler: Çalışmada Acil Tıp, Aile Hekimliği, Dahiliye, Kardiyoloji, Beyin Cerrahisi bölümlerine açılan kadrolar, bu kadrolara yerleşme oranları ve uzmanlığını tamamlama oranlarına bakıldı. Çalışma için öğrenci seçme yerleştirme merkezinin web sayfasındaki veriler ve Sağlık Bakanlığı’nın atama kuralarında açıklamış olduğu atamaya esas veriler kullanıldı.
Bulgular: Acil Tıp bilim dalına 2007 yılı başından 2012 yılı sonuna kadar ilan edilen 2767 kadroya 2586 asistan hekim yerleşmiştir. Yerleşenlerin en düşük taban puan ortalaması 53,03, en yüksek taban puan ortalaması ise 55,46 idi. Tercih edilme yüzdesi açısında acil tıp, dahiliye ve kardiyolojiden daha az tercih edilmişti fakat beyin cerrahisi ve aile hekimliği ile karşılaştırıldığında acil tıp ile aralarına anlamlı fark yoktu. Acil tıp bölümünde %66,1 oranında bir mezuniyet oranı görüldü.
Sonuç: Son yıllarda acil tıpta uzman sayısının eğitim ve araştırma hastanelerinin de katılımı ile hızla artmasının yanında asistanlığa devam etme oranlarının da diğer bölümlere göre daha az olduğu görülmektedir. Acil tıp uzmanı olmak üzere yola çıkmış hekimlerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi asistanların uzmanlık eğitimlerini tamamlama oranlarını arttıracaktır.

Anahtar Kelimeler: Acil tıp, asistan, eğitim, tercih


Jale Şen, Fatih Büyükcam, Şenay Akpınar, Evvah Karakılıç. The Vacancies and Preferability of Emergency Medicine Training in Recent Years in Turkey. JAEM. 2013; 12(4): 180-184

Corresponding Author: Evvah Karakılıç, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar