Eurasian Journal of Emergency Medicine

Clinical Value Of D-Dimer And Other Coagulation Markers In Differantial Diagnosis Of Hemorrhagic And Ischemic Stroke [JAEM]
JAEM. 2009; 8(4): 38-42 | DOI: 10.4170/jaem.2009.94103  

Clinical Value Of D-Dimer And Other Coagulation Markers In Differantial Diagnosis Of Hemorrhagic And Ischemic Stroke

Şule Akköse Aydın1, Özlem Köksal1, Mehtap Bulut1, Doğaç Niyazi Özüçelik2, Fatma Özdemir1
1Uludag University Faculty Of Medicine, Emergency Department. Bursa, Turkey
2Bakırköy Sadi Konuk Training And Research Hospital, İstanbul, Turkey

Purpose: This study aims to determine the clinical value of some laboratory markers(D- dimer, Fibrinogen, etc levels) as alternatives to expensive and sometimes unavailable advanced radiographic techniques, in differentiation and early diagnosis of hemorrhagic and ischemic stroke which require distinct diagnosis, monitoring and treatment methods.

Materials and Methods: The study includes 100 adult patients who applied to Emergency Department of Uludag University with clinical symptoms of stroke. At presentation on all of the patients and D-dimer, fibrinogen and other laboratory tests were studied. For differentiation of hemorrhagic and ischemic stroke, computerized tomography(CT) and magnetic resonance imaging(MRI) were taken. CT and MRI detections were assessed by radiology specialists blindly.

Findings: Of 100 patients included in the study, 53% were women and 47% were men. In 28% of the patients, ischemic stroke, in 21%, hemorrhagic stroke and in 48%, transient ischemic attack (TIA) was detected, while remaining 3% were assessed as normal. Average age of patients with ischemic stroke was found higher than that of patients with hemorrhagic stroke. No significant difference was observed when patients were grouped by sexes. Coagulation markers, D-dimer and aPTT were significantly different between hemorrhagic stroke and TIA groups while no significant difference was observed between ischemic and hemorrhagic stroke groups.

Results: Ischemic and hemorrhagic strokes cause homeostatic anomalies besides the brain damage accompanying. In our study, a difference between hemorrhagic stroke and TIA groups was observed, while no difference was found between ischemic and hemorrhagic stroke groups regarding coagulation markers.

Keywords: Stroke, Transient ischemic attack, Coagulation markers, Differential diagnosis.


Hemorajik Ve İskemik İnme Ayırıcı Tanısında D-Dimer Ve Diğer Koagülasyon Belirteçlerinin Değerliliği

Şule Akköse Aydın1, Özlem Köksal1, Mehtap Bulut1, Doğaç Niyazi Özüçelik2, Fatma Özdemir1
1Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp Ana Bilim Dalı, Bursa
2Bakırköy Sadi Konuk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, İstanbul

Amaç: Bu çalışma tanı, takip ve tedavisi farklı olan iskemik ve hemorajik strokların ayrımında ve erken tanısında pahalı ve her zaman elde bulunmayan ileri radyolojik görüntüleme teknikleri yerine laboratuarda bakılabilen bazı belirteçlerin (D-dimer, Fibrinojen vb) değerlerliliğini tespit etmek amacıyla yapılmıştır.

Yöntem-Gereçler: Uludağ Üniversitesi Acil Servisine strok kliniğiyle başvuran 18 yaş üstü 100 erişkin hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Tüm hastalardan başvuru anında D-dimer, Fibrinojen ve diğer laboratuar tetkikleri istenmiştir. Çalışmaya alınan hastalarda hemorajik ve iskemik strok ayrımı için, kranial kompüterize Tomografi (CT) ve kranial Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) çekilmiştir. CT ve MR tetkikleri uzman radyologlar tarafından kör olarak değerlendirilmiştir.

Bulgular: Çalışmaya alınan 100 hastanın %53’ü kadın ve %47’si erkekti. %28 olguda iskemik strok, %21 olguda hemorajik strok, %48 olguda geçici iskemik atak (GİA) saptanmış olup, kalan %3 olgu ise, normal olarak değerlendirildi. İskemik stroklu olguların yaş ortalaması anlamlı olarak kanamalı olgulardan daha yüksek saptandı. Cinsiyete göre bakıldığında ise, her iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı. Koagülasyon belirteçlerine göre ise; hemorajik strok ve GİA grubu arasında D-dimer ve aPTT değerleri anlamlı farklılık gösterirken, iskemik ve hemorajik strok arasında istastistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı.

Sonuçlar: İskemik ve hemorajik stroklar beraberinde meydana gelen beyin hasarından hariç hemostatik anormalliklere de neden olmaktadırlar. Bizim çalışmamızda hemorajik strok ve GİA grubu arasında koagülasyon parametreleri açısından fark saptanırken, hemorajik ve iskemik stroklu olgular arasında ise fark saptanmamıştır.

Anahtar Kelimeler: İnme, Geçici iskemik atak, Serum belirteçleri, Ayırıcı tanı.


Şule Akköse Aydın, Özlem Köksal, Mehtap Bulut, Doğaç Niyazi Özüçelik, Fatma Özdemir. Clinical Value Of D-Dimer And Other Coagulation Markers In Differantial Diagnosis Of Hemorrhagic And Ischemic Stroke. JAEM. 2009; 8(4): 38-42

Corresponding Author: Özlem Köksal, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar