Eurasian Journal of Emergency Medicine

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ EĞİTİMİ: İDEAL NE KADAR UZAKTA? [JAEM]
JAEM. 2005; 3(5): 40-46

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ EĞİTİMİ: İDEAL NE KADAR UZAKTA?

Suna Soysal1, Özgür Karcıoğlu2, Tanzer Korkmaz2, Hakan Topaçoğlu2
1Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Ambulans Ve Acil Bakım Teknikerliği Programı, İzmir
2Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı, İzmir

Basic Life Support (BLS) is of vital importance for victims of cardiac and/or respiratory arrest. Survival from cardiac arrest is improved when the time to BLS implementation is short. European Resuscitation Guidelines recommend that all health professionals acquire proficiency in BLS. Although most people can successfully learn CPR, retention of skills is uniformly poor, and begin to deteriorate as early as two weeks after CPR training. The instructor, not the curriculum or the learner, may lie at the heart of poor skill retention. This is especially a problem if the instructor employs non-standard teaching techniques, leaves little time for manikin practice, and fails to promptly correct errors. Allowing adequate practice time on manikins, especially ones with recording capabilities, while giving immediate feedback increases skill retention.
Refresher training should take place as early as 2-4 weeks after the original course, with more extensive retraining after 3-6 months and yearly thereafter.

Keywords: Basic life support, skill retention, training


TEMEL YAŞAM DESTEĞİ EĞİTİMİ: İDEAL NE KADAR UZAKTA?

Suna Soysal1, Özgür Karcıoğlu2, Tanzer Korkmaz2, Hakan Topaçoğlu2
1Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Ambulans Ve Acil Bakım Teknikerliği Programı, İzmir
2Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı, İzmir

Temel yaşam desteği (TYD), solunumu veya dolaşımı durmuş, bilinçsiz kişilere uygulanır. Kardiyopulmoner arresti izleyen hızlı, etkili kardiyopulmoner resüsitasyon, morbidite ve mortaliteyi azaltır.
Avrupa Resüsitasyon Konseyi kılavuzunda TYD bilgi ve becerilerine sahip olmak tüm sağlık çalışanlarının görevi olarak bildirilmiştir.
TYD eğitimi alan bir çok insan ilk derslerden sonra TYD'ni yeterli bir şekilde uygulayabilir. Problem kişilerin sonradan TYD becerisini göstermesinde ortaya çıkmaktadır. Ne yazık ki eğitimden 2 hafta sonra TYD becerisi gerilemeye başlayıp çok çabuk kaybolmaktadır. Becerilerdeki gerileme tüm meslek gruplarında görülmektedir.
TYD becerilerindeki gerilemenin nedeninin eğitilen kişilere ait faktörler ve eğitim müfredatı dışında eğiticilerin standart eğitim uygulamamalarına bağlı olabileceği bildirilmektedir. Eğiticilerin standart bir eğitim planı uygulamadıkları, müfredattaki zamana uymadıkları, yanlış uygulamaların düzeltilmediği vurgulanmaktadır. Literatürde TYD eğitiminde ve bilgilerin unutulmamasmda en önemli faktörün anında geri bildirimli simülatör maketler üzerinde uygulamalar olduğu bildirilmektedir.
TYD becerilerindeki gerilemeyi azaltmak için TYD eğitim süresinin uzun olması, eğitimde maketle uygulamanın yapılması, eğitmenin eğitim esnasındaki yanlış uygulamaları düzeltmesi önerilmektedir.
TYD beceri birikimi çok erken düşmeye başladığından eğitimden sonraki 2 ila 4 hafta gibi erken bir dönemde, her 3 ila 6 ayda bir periyodik gözden geçirme ve 1 yılın sonunda eğitimin tekrar verilmesi önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler: temel yaşam desteği, eğitim, beceri, becerilerin anımsanması


Suna Soysal, Özgür Karcıoğlu, Tanzer Korkmaz, Hakan Topaçoğlu. TEMEL YAŞAM DESTEĞİ EĞİTİMİ: İDEAL NE KADAR UZAKTA?. JAEM. 2005; 3(5): 40-46

Corresponding Author: Suna Soysal


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share


Similar articles
PubMed
Google Scholar