Eurasian Journal of Emergency Medicine

Emergency Room Consultations, Problems and Solutions [JAEM]
JAEM. 2015; 14(4): 0-0

Emergency Room Consultations, Problems and Solutions

Halil İbrahim Çıkrıklar1, Yusuf Yürümez1, İbrahim Keleş2, Şerife Özdinç3, Fatih Selvi4, Zülfü Engindeniz5, Ramazan Kuşarslan6, Murat Yücel1, Mehmet Ali Ekici7, Canan Baydemir8
1Department Of Emergency Medicine, Sakarya University, Medical Faculty, Eskisehir, Turkey
2Department Of Urology, Afyon Kocatepe University, Medical Faculty, Afyonkarahisar, Turkey
3Department Of Emergency Medicine, Afyon Kocatepe University, Medical Faculty, Afyonkarahisar, Turkey
4Ağrı State Hospital, Ağrı, Turkey
5Muradiye State Hospital, Bursa, Turkey
6General Surgery Clinic, Ministry Of Health, İstanbul Bağcılar Research And Training Hospital, İstanbul, Turkey
7Neurosurgery Clinic, Ministry Of Health, Sevket Yilmaz Research And Training Hospital, Bursa, Turkey
8Department Of Biostatistics, Eskişehir Osmangazi University, Medical Faculty, Eskisehir, Turkey.

Introduction and Objective: In this study, identifying the problems of consultations requested from the emergency department (ED), the solution to these problems, suggestions for physicians to reveal the nature of the issue addressed, and is intended to contribute to the literature on from the fact that not enough research yet.

Materials and Methods: This study centers in emergency and consultant physicians working in six different emergency departments. Consultation procedures prepared in advance for the most basic problems and questions with solutions to address these issues by filling in the questionnaire were received.

Results: 299 men (68.1%) and 140 women (31.9%) for a total of 439 physicians were included in the study. Men between the ages of 24-62 and the mean age was 36.1 ± 8.1, 33.3 ± 6.2 years and the mean age between the ages of 24 to 53 women were detected. Emergency physicians experienced in the process of consultation, the most fundamental problems " completing the diagnostic process of the patients in the ED and patients requiring hospitalization to be treated in the ED" were detected. However, the consultant physicians experienced that "patients were not examined enough by emergency physicians and patient files were not have sufficient information".

Conclusion: A full assessment of the patient before the consultation and consultation with correct branches are requested by consultant physicians. Emergency physicians request to see respect from consultant physicians and not to complete the stages of diagnosis and treatment in the emergency department.

Keywords: Emergency Department, Consultation


Acil Servis Konsültasyonları, Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Halil İbrahim Çıkrıklar1, Yusuf Yürümez1, İbrahim Keleş2, Şerife Özdinç3, Fatih Selvi4, Zülfü Engindeniz5, Ramazan Kuşarslan6, Murat Yücel1, Mehmet Ali Ekici7, Canan Baydemir8
1Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı, Sakarya
2Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Üroloji Anabilim Dalı, Afyonkarahisar
3Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı, Afyonkarahisar
4Ağrı Devlet Hastanesi, Ağrı
5Bursa Muradiye Devlet Hastanesi, Bursa
6İstanbul Bağcılar Eah, Genel Cerrahi Kliniği, İstanbul
7Bursa Şevket Yılmaz Eah, Beyin Cerrahisi Kliniği, Bursa
8Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi. Biyoistatistik Ve Tıbbi Bilişim Anabilim Dalı, Eskişehir

Giriş ve Amaç: Bu çalışmada AS’den istenen konsültasyonlarda yaşanan sorunların tespiti, bu sorunlara yönelik olarak konunun muhatabı niteliğindeki hekimler açısından çözüm önerilerinin ortaya konması ve üzerinde yeterince araştırma yapılmamış olmasından hareketle literatüre katkı sağlanması amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Bu çalışma altı farklı merkezde çalışmakta olan acil servis ve konsültan hekimlere yönelik olarak önceden hazırlanmış konsültasyon prosedürleri, en temel sorunlar ve bu sorunlara yönelik olarak çözüm önerilerini içeren soruların yer aldığı anket formlarının doldurulması ile gerçekleştirildi.

Bulgular: 299 erkek (%68.1) ve 140 bayan (%31.9) olmak üzere toplam 439 hekim çalışmaya dâhil edildi. Erkekler 24-62 yaş aralığında olup yaş ortalaması 36.1±8.1, kadınlar 24-53 yaş aralığında olup yaş ortalaması 33.3±6.2 olarak tespit edildi. Acil servis hekimlerinin konsültasyon sürecinde yaşadıkları en temel sorunları “Hastalara ait tanısal sürecin acil serviste tamamlatılmaya çalışılması ve yatış gerektiren hastaların acil serviste tedavi edilmeye çalışılması” şeklinde ifade ettikleri saptandı. Buna karşın konsültan hekimlerin ise “Konsültasyon istenen hastanın acil hekimince yeterli muayene edilmemiş olması ve hasta dosyalarında yeterince bilgi bulunmaması” şıklarını işaretledikleri gözlendi.

Sonuç: Acil servis hekimlerinden konsültasyon öncesi hastayı tam olarak değerlendirmesi ve doğru branştan konsültasyon istediğinden emin olması istenirken, konsültan hekimlerden ise acil servis hekimlerine saygılı davranmaları ve tanı ve tedavi aşamalarını acil serviste tamamlatmaya çalışmamaları beklenmektedir.

Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Konsültasyon


Halil İbrahim Çıkrıklar, Yusuf Yürümez, İbrahim Keleş, Şerife Özdinç, Fatih Selvi, Zülfü Engindeniz, Ramazan Kuşarslan, Murat Yücel, Mehmet Ali Ekici, Canan Baydemir. Emergency Room Consultations, Problems and Solutions. JAEM. 2015; 14(4): 0-0

Corresponding Author: Halil İbrahim Çıkrıklar, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar