Eurasian Journal of Emergency Medicine

Travmatik Transtentoryal Herniasyonda İyileşmeyi Etkileyen Faktörler [JAEM]
JAEM. 2006; 4(7): 37-42

Travmatik Transtentoryal Herniasyonda İyileşmeyi Etkileyen Faktörler

Hakan Karabağlı1, Tayfun Hakan2
1Konya Numune Hastanesi, Nöroşirürji Kliniği
2Haydarpaşa Numune Hastanesi, Nöroşirürji Kliniği

Transtentorial herniation is a fatal process after head injury, being caused by increased intracranial pressure secondary to the primary brain injury. Clinical findings are an depressed level of consciousness, abnormal motor responses, and absence of pupil reflexes and/or anisocoria. Through the early diagnosis and definitive treatment, functional recovery may be attained, otherwise death ensues.
In this retrospective study, we evaluated the clinical characteristics and results of treatment of 97 traumatic transtentorial herniation patients. Age, pupil and motor examination findings, Glasgow Coma Scale (GCS), requirement for resuscitation at admission, and time to hospitalization were determined as significant parameters affecting the Glasgow Outcome Scale (GOS) and functional recovery.

Keywords: Head trauma, transtentorial herniation, epidural hematoma, intracerebral hematoma, subdural hematoma


Travmatik Transtentoryal Herniasyonda İyileşmeyi Etkileyen Faktörler

Hakan Karabağlı1, Tayfun Hakan2
1Konya Numune Hastanesi, Nöroşirürji Kliniği
2Haydarpaşa Numune Hastanesi, Nöroşirürji Kliniği

Kafa travmalarının en ölümcül süreci, primer beyin hasarına sekonder olarak gelişen kafa içi basınç artışına bağlı transtentoryal herniasyondur. Klinik bulguları bilinç değişiklikleri, anormal motor yanıtlar ve pupil refleksinin alınamaması ve/veya anizokoridir. Erken tanı ve tedavi ile fonksiyonel olarak iyileşme olasılığı arttırılabilir, aksi takdirde ölüm kaçınılmazdır.
Bu retrospektif çalışmada, cerrahi olarak tedavi edilen 97 travmatik transtentoryal herniasyon olgusu, klinik özellikleri, tedavi sonuçları ve bu sonuçları etkileyen faktörler açısından incelenmiştir. Sonuç olarak olguların yaşı, pupil ve motor muayene bulguları, Glasgovv koma sklalaları (GKS), başlangıçtaki resüsitasyon ihtiyacı ve hospitalizasyon süresinin Glasgovv sonuç skalası (GSS) ve fonksiyonel iyileşmeye istatistiksel olarak anlamlı etki eden parametreler oldukları saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler: Kafa travması, transtentorial herniasyon, epidural hematom, intraserebral hematom, subdural hematom


Hakan Karabağlı, Tayfun Hakan. Travmatik Transtentoryal Herniasyonda İyileşmeyi Etkileyen Faktörler. JAEM. 2006; 4(7): 37-42

Corresponding Author: Hakan Karabağlı


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share


Similar articles
PubMed
Google Scholar