Eurasian Journal of Emergency Medicine

USING BENZODIAZEPINES FOR PROCEDURAL SEDATION IN THE EMERGENCY DEPARTMENT [JAEM]
JAEM. 2003; 1(1): 16-20

USING BENZODIAZEPINES FOR PROCEDURAL SEDATION IN THE EMERGENCY DEPARTMENT

Özgür Karcıoğlu1, Niyazi Özüçelik2, Figen Coşkun2, Cüneyt Ayrık1, Ahmet Demircan3
1Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı, İzmir
2Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı, Ankara
3Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı, Ankara

Emergency physicians frequently take part in various painful procedures in which the patient needs sedation and analgesia. Concious sedation is a state in which the protective airway reflexes are spared while the patient's awareness of the external stimuli is markedly depressed. In the emergency department, this is accomplished after obtaining the patient's informed consent and after implementing proper bedside monitoring and full recording of all events during the procedure. In most situations, the suitable combination for procedural sedation consists of a short-acting benzodiazepine (midazolam) and a potent opioid (e.g. fentanyl). Two absolute contraindications of concious sedation are refusal of the patient and hemodynamic instability. Midazolam is the drug of choice due to its short duration of action, making it useful for short procedures such as reduction of dislocations. The drug is also preferred because of its safe profile and predictability of effects. Flumazenil is used to reverse any unwanted side effects, such as respiratory depression. This article highlights the indications, effects, and side-effects of medications commonly used for procedural sedation in the emergency department.

Keywords: Procedural sedation, benzodiazepines, midazolam, emergency department


ACİL SERVİSTE GİRİŞİMSEL SEDASYONDA BENZODİAZEPİNLERİN KULLANIMI

Özgür Karcıoğlu1, Niyazi Özüçelik2, Figen Coşkun2, Cüneyt Ayrık1, Ahmet Demircan3
1Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı, İzmir
2Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı, Ankara
3Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı, Ankara

Acil hasta bakımı kapsamında gerçekleştirilen tanı ve tedavi amaçlı birçok prosedür ağrılı olduğundan sedasyon ve analjezi gerektirmektedir. Girişimsel veya bilinçli sedasyon, analjezi ile birlikte derin bir sedasyon olduğu halde hastanın koruyucu hava yolu reflekslerinin ve spontan solunumunun korunduğu, bu yolla ağrılı prosedürlerin gerçekleştirilmesine olanak sağlayan durumdur. Acil servisteki sedasyonda hastanın işlemi kabulü, yatak başı monitörizasyonu, kayıtların tutulması ön koşuldur, Girişimsel sedasyon uygulamasında iki mutlak kontrendikasyon, müdahale gerektiren klmık instabilite varlığı ve hastanın işlemi kabul etmemesidir. Acil tıp uygulamasında bir çok işlemde bilinçli sedasyon uygulanır ve güçlü analjezik etkisi nedeniyle benzodiazepinler bu protokollcrdeki kombinasyonların içinde yer alır. Özellikle kısa etkili benzodiazepin olan midazolam ile birlikte potent bir opioid (örn. fentanil) redüksiyon gibi kısa süreli ağrılı prosedürlerde seçilen kombinasyondur. İstenmeyen solunum depresyonu gibi ciddi yan etkiler varlığında flumazenil hastanın kliniğine göre titre edilerek etkiyi geri döndürür. Bu yazıda benzodiazepinlerin girişimsel sedasyonda kullanım özellikleri, etkileri, istenmeyen ve yan etkileri, dikkat edilmesi gereken noktalar özetlenmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Girişimsel sedasyon, benzodiazepinler, midazolam, acil servis


Özgür Karcıoğlu, Niyazi Özüçelik, Figen Coşkun, Cüneyt Ayrık, Ahmet Demircan. USING BENZODIAZEPINES FOR PROCEDURAL SEDATION IN THE EMERGENCY DEPARTMENT. JAEM. 2003; 1(1): 16-20

Corresponding Author: Özgür Karcıoğlu


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share


Similar articles
PubMed
Google Scholar