Eurasian Journal of Emergency Medicine

ACİL SERVİSETE TRAVMATİK YARA BAKIMI [JAEM]
JAEM. 2006; 4(6): 20-27

ACİL SERVİSETE TRAVMATİK YARA BAKIMI

Bülent Erdur1, Mustafa Serinken1, Burhan Kabay2, Önder Tomruk3, Cüneyt Ayrık4, İbrahim Türkçüer4
1Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı, Denizli
2Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Denizli
3Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı, Isparta
4Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı, İzmir

Open wounds and lacerations are frequently encountered problems in emergency medicine and constitute 8% of the 95 million emergency department cases in the United States. The goal of treatment is to provide good functional and cosmetic results; to minimize potential factors leading to wound infection, and to support wound healing.
Wound infections are common after injuries, and many factors contribute to the development of wound site infection, such as mechanism of injury, degree of contamination, delay in seeking medical care, and co-morbid diseases. Although the upper time limit to wound closure, ideal suture materia, cleaning solution, and wound dressings remain controversial topics, repairing a clean wound in as short a time as possible remains the goal for the emergency medicine practitioner.
Routine use of antibiotics is not necessary for the management of traumatic wounds. Removal of foreign bodies from tissue spaces and debridment is essential however.
When indicated, antibiotics should be given in sufficient concentrations at the time of wound closure and given as soon as possible to insure adequate absorption and tissue distribution. Intravenous administration leads to effective tissue concentrations in a short time. Topical antibiotics also play an important role in wound care. They are widely used for wounds having a high risk of dermal infections.



ACİL SERVİSETE TRAVMATİK YARA BAKIMI

Bülent Erdur1, Mustafa Serinken1, Burhan Kabay2, Önder Tomruk3, Cüneyt Ayrık4, İbrahim Türkçüer4
1Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı, Denizli
2Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Denizli
3Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı, Isparta
4Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı, İzmir

Laserasyonlar ve açık yaralar acil servislerde üçüncü en sık karşılaşılan problemdir ve Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yıllık 95 milyon acil servis başvurusunun yaklaşık %8'ini oluşturur. Bu tip yaraları bulunan hastaların tedavisindeki temel amaç fonksiyonları eski haline döndürmek, iyi bir kozmetik görünüm sağlamak, potansiyel yara enfeksiyonu oluşturacak faktörleri en aza indirerek yara iyileşmesini desteklemek ve hızlandırmaktır. Yara yeri enfeksiyonu tüm keşi ve yaralanmalardan sonra sık karşılaşılan sorundur. Yaralanma mekanizması, kirlenme şekli ve derecesi, yaralanmadan tedaviye kadar geçen süre ve hasta duyarlılığı gibi birçok faktör yara yeri enfeksiyonu oluşturma riskini arttırır. Yaranın kapatılma zamanı, sütür materyalinin seçimi, çeşitli temizleme solüsyonlarının ve irigantların kullanımı hala devam eden bir tartışma konusudur. Ancak tedavideki temel ilkenin "yaranın temizlenmesi, irigasyonu ve uygun pansumanı olduğu" herkesin görüş birliğinde olduğu bir konudur.
Antibiyotiklerin rutin profilaktik kullanımı önerilen bir yaklaşım değildir. Bir çok klinik çalışma ve meta-analiz, laserasyon tamirinde rutin profilaktik antibiyotik kullanımının yararı olmadığını göstermiştir. Bütün akut travmatik yaralar için uygun yara bakımı; yara temizliği, yabancı cisimlerin uzaklaştırılması ve eğer gerekliyse debridman uygulamalarını içerir. Eğer yumuşak doku laserasyonları için antibiyotik tedavisi endikasyonu varsa; antibiyotik kullanımı açısından bir takım tedavi kılavuzları göz önünde bulundurulmalıdır. Antibiyotik yara dokusu sıvısında yara kapatma sırasında etkin konsantrasyonda bulunmalıdır; bundan dolayı eğer antibiyotik kullanımı endikasyonu varsa, absorbsiyon ve yaralanma bölgesine dağılımı açısından yaralanmadan sonraki mümkün olan en kısa sürede verilmelidir. İstenen yüksek doku konsantrasyonlarına ulaşacağı için intravenöz yol tercih edilmelidir. Topikal antibakteriyel ajanlar, antimikrobiyal tedavide kritik role sahiptir. Topikal antibiyotiklerin yaygın kullanım alanları, cilt enfeksiyonu riski olan durumlarda profilaksi ve primer veya sekonder piyodermilerde tedavi amaçlı kullanımı içerir.



Bülent Erdur, Mustafa Serinken, Burhan Kabay, Önder Tomruk, Cüneyt Ayrık, İbrahim Türkçüer. ACİL SERVİSETE TRAVMATİK YARA BAKIMI. JAEM. 2006; 4(6): 20-27

Corresponding Author: Bülent Erdur


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share


Similar articles
PubMed
Google Scholar