Eurasian Journal of Emergency Medicine

DİSPNE: KLİNİK ve PATOFİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİ [JAEM]
JAEM. 2004; 2(4): 9-13

DİSPNE: KLİNİK ve PATOFİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Aslıhan Yürütmen, Özgür Karcıoğlu, Cuneyt Ayrık, Tanzer Korkmaz
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı, İzmir

The act of breathing is all the vital functions that affects by automatic centers located in the brainstem and voluntary signals initiated in the cortex. Dyspnea is an unpleasent or uncomfortable sensation of breathing.
The homeostatic systems involved in the regulation of respiration provide for understanding the mechanism of dyspnea. The sense of respiratory effort and perceive to this sense is first mechanism that considered to have a role in dyspnea. The relation of hypercapnia with dyspnea is not clear. There is poorly correlation hypoxia with dyspnea.
There is very much reasons for dyspnea. Therefore, complete past medical history and examination is very important for patients evaluation. Priority problem in most of case is for cardiac, pulmonary and neuromusculer disease and these are recognized with past medical history and a careful examination. There are many diagnostic tests that used to determine of dyspnea reasons and grades and these tests define to disease and introduce to disease degree in emergency room. After complete past medical history, examination and laboratory variables can be required ecocardiography, chest CT and spirometry.

Keywords: Dyspnea, pathophysiology, clinical


DİSPNE: KLİNİK ve PATOFİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Aslıhan Yürütmen, Özgür Karcıoğlu, Cuneyt Ayrık, Tanzer Korkmaz
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı, İzmir

Solunum eylemi beyin sapındaki merkezin yanı sıra, kortekste toplanan sinyallerden etkilenen yaşamsal işlevler bütünüdür. Dispne ise hoş olmayan veya konforsuz soluk alma hissidir.
Dispne mekanizmasını anlamak için solunum regülasyonunu içeren homeostatik sistem kavranılmalıdır. Dispne oluşumunda rol oynadığı düşünülen başlıca yolaklardan ilki solunum eforunun hissedilmesi ve algı düzeyine çıkmasıdır. Hiperkapni ile dispne arasındaki ilişki ise açık değildir. Dispne ile hipoksi arasında zayıf korelasyon bulunmaktadır.
Dispnenin pek çok nedeni vardır. Bu nedenle değerlendirmede tam bir öykü almak ve fizik bakı önemlidir. Olguların çoğunda öncelikli problem kalp, akciğer veya nöromuskuler rahatsızlıklardır ve bunlar öykü ve iyi bir fizik bakıyla tanınabilir. Acil servislerde dispnenin neden ve ciddiyetini belirlemede kullanılan sayısız tanısal test vardır ve bu testler genelde hastalığın tanımlanmasını ve şiddetinin ortaya konmasını sağlar. Tam bir fizik muayene, hikaye ve tanısal testler sonrasında nadiren ekokardiyografi, toraks bilgisayarlı tomografisi ve standart pulmoner fonksiyon testleri gerekli olabilir.

Anahtar Kelimeler: Dispne, patofizyoloji, klinik


Aslıhan Yürütmen, Özgür Karcıoğlu, Cuneyt Ayrık, Tanzer Korkmaz. DİSPNE: KLİNİK ve PATOFİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİ. JAEM. 2004; 2(4): 9-13

Corresponding Author: Aslıhan Yürütmen


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share


Similar articles
PubMed
Google Scholar