Eurasian Journal of Emergency Medicine

ACİL SERVİSE ANÜRİ İLE BAŞVURAN BAKIR ZEHİRLENMESİ OLGU SUNUMU [JAEM]
JAEM. 2006; 4(7): 45-46

ACİL SERVİSE ANÜRİ İLE BAŞVURAN BAKIR ZEHİRLENMESİ OLGU SUNUMU

Nurullah Günay1, Cuma Yıldırım1, Nahide Günay2, Bülent Akgül3, Selim Bozkurt1, Ataman Köse1, Murat Çavdar1
1Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıpanabilim Dalı, Gaziantep
2İbni Sina Tıp Merkezleri Klinik Biokimya Departmanı, Kayseri
3Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nefroloji Bilim Dalı, Gaziantep

Copper intoxication rarely occurs, and few patients present to the emergency department. Copper is used mainly in electrical devices and insecticides, and poisoning occurs through exposure by inhalation, ingestion or skin. If a suicide attmpt by oral ingestion, patients could be treated with hydration, hemodialysis, and in some patients, antidote.
After ingesting a glass of insecticide containg copper oxychloride, a 19-year-old male was brought to the emergency department with agitation, nausea, tachycardia, tachypnea, dyspnea, altered mental status, vomiting, and cool, clammy skin. The patient had significant hemolytic anemia and no urine output The diagnosis of acute renal failure due to copper intoxication was made and he was admitted to the intensive care unit. The patient was hydrated and underwent hemodialysis, and his renal function gradually recovered. He was discharged home in good condition. Patients with copper poisoning should undergo intense hydration and dialysis therapy by an experienced team to ensure a complete recovery.

Keywords: Copper poisoning, anemia, anuria


ACİL SERVİSE ANÜRİ İLE BAŞVURAN BAKIR ZEHİRLENMESİ OLGU SUNUMU

Nurullah Günay1, Cuma Yıldırım1, Nahide Günay2, Bülent Akgül3, Selim Bozkurt1, Ataman Köse1, Murat Çavdar1
1Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıpanabilim Dalı, Gaziantep
2İbni Sina Tıp Merkezleri Klinik Biokimya Departmanı, Kayseri
3Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nefroloji Bilim Dalı, Gaziantep

Bakır zehirlenmesi ile acil servise başvuran hastalar şimdiye kadar bildirilmiş olmakla birlikte, sıklıkla karşılaşılan bir tablo değildir. Başlıca kullanım alanı elektriksel ekipmanlar ve insektisitler olan bakır ile, inhalasyon, dermal ve oral alım sonucu zehirlenme ortaya çıkabilmekte ve suicidal amaçlı alım yada bakır ile kontamine yiyecek ve içecekler yoluyla zehirlenme olabilmektedir. Bu hastaların tedavisinde; hidrasyon, hemodiyaliz ve seçilmiş hastalarda antidot verilebilir. On dokuz yaşında erkek hasta; bakır oxiclorid içeren bir bardak sıvı pestisidi intihar amaçlı içmesi sonucu huzursuzluk, ajitasyon, soluk-soğuk ve terli bir cilt, taşipne, taşikardi, dispne, mental durum değişikliği, bulantı ve yeşil renkli kusma şikayetleri ile acil servise başvurdu. Belirgin hemolitik anemi ve akut böbrek yetmezliği olan hastaya, yüksek doz bakır alımına bağlı akut böbrek yetmezliği tanısı konarak yoğun bakım ünitesine alındı. Seri hemodializ ve hidrasyon uygulanan hastanın böbrek fonksiyonları geri dönmedi ve hasta hemodialize bağımlı hale geldi.
Sonuç olarak; oral alım sonucu görülen bakır zehirlenmesi sıklıkla görülmeyen bir zehirlenme şekli olup, hidrasyon, seri hemodiyaliz ve seçilmiş hastalarda antidot uygulamasını içeren erken dönem tedavi yaklaşımı hastanın prognozu açısından önemlidir ve zehirlenme hastaları zehirlenme ünitelerinde, deneyimli bir ekip tarafından izlenmelidir.

Anahtar Kelimeler: Bakır zehirlenmesi, anemi, anüri


Nurullah Günay, Cuma Yıldırım, Nahide Günay, Bülent Akgül, Selim Bozkurt, Ataman Köse, Murat Çavdar. ACİL SERVİSE ANÜRİ İLE BAŞVURAN BAKIR ZEHİRLENMESİ OLGU SUNUMU. JAEM. 2006; 4(7): 45-46

Corresponding Author: Nurullah Günay


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share


Similar articles
PubMed
Google Scholar