Eurasian Journal of Emergency Medicine

Carbon Monoxide Poisoning: from the Perspective of Ten Years and 2417 Cases [JAEM]
JAEM. 2012; 11(3): 157-160 | DOI: 10.5152/jaem.2012.011  

Carbon Monoxide Poisoning: from the Perspective of Ten Years and 2417 Cases

Nurettin Özgür Doğan1, Gökhan Aksel2, Sertaç Güler3, Fikret Bildik3, Okşan Derinöz4, Ahmet Demircan3
1Etlik İhtisas Training And Research Hospital, Department Of Emergency Medicine
2Mardin State Hospital, Department Of Emergency Medicine
3Gazi University, Faculty Of Medicine, Department Of Emergency Medicine
4Gazi University, Faculty Of Medicine, Department Of Pediatrics

Objective: Carbon monoxide (CO) poisoning is a common problem in various countries, especially in Winter months. CO exposure results in the formation of carboxyhemoglobin (COHb), which is responsible for toxicity symptoms. In this study, we aim to demonstrate the demographic features and seasonal variations of this particular public health problem.
Materials and Methods: We retrospectively evaluated hospital police reports and medical records of 2417 ED patients diagnosed with CO poisoning between 1999 and 2009. Sources of exposure, seasonal variation and demographic characteristics were analyzed.
Results: The mean age of the patients, of whom 1418 (58.7%) were female, was 29±18 years. While 1708 patients (70.7%) were admitted to adult ED, 709 (29.3%) patients were admitted to pediatric ED. January and subsequent Winter months represented the most dangerous periods for CO exposure. No intentional (suicidal attempt) exposure to CO intoxication was reported and the major cause for intoxication included unsecured stoves and gas heaters.
Conclusion: Emergency physicians should be familiar with symptoms and remedies of CO intoxication, which still constitutes a serious health problem.

Keywords: Carbon monoxide, poisoning, emergency medicine


On Yıl ve 2417 Olgunun Perspektifinden Karbonmonoksit Zehirlenmesi

Nurettin Özgür Doğan1, Gökhan Aksel2, Sertaç Güler3, Fikret Bildik3, Okşan Derinöz4, Ahmet Demircan3
1Etlik İhtisas Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Acil Tıp Kliniği
2Mardin Devlet Hastanesi, Acil Servis
3Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı
4Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Anabilim Dalı

Amaç: Karbonmonoksit zehirlenmesi birçok ülkede, özellikle kış aylarında önemli bir sorundur. Zehirlenme, toksisite semptomlarından sorumlu olan karboksihemoglobinin (COHb) oluşmasıyla sonuçlanır. Biz çalışmamızda, bu önemli halk sağlığı sorunuyla ilgili demografik özellikleri ve mevsimsel farklılıkları göstermek istedik.
Gereç ve Yöntemler: Çalışmamızda acil servise 1999-2009 arasında karbonmonoksit zehirlenmesiyle başvuran 2417 hasta, hastane polis kayıtları ve hasta dosyaları incelenerek retrospektif olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Maruziyet kaynakları, mevsimsel değişimler ve demografik özellikler değerlendirilmiştir.
Bulgular: Hastaların ortalama yaşları 29±18’di, 1418’i (%58.7) kadındı. 1708 hasta (%70.7) erişkin acil servise, 709 hasta (%29.3) çocuk acil servise başvurmuştu. Ocak ayı ve diğer kış aylarının karbonmonoksit maruziyeti açısından en tehlikeli aylar olduğu görüldü. Kasıtlı maruziyet (özkıyım girişimi) bildirimi yoktu ve zehirlenme için en önemli nedenler uygun güvenliğin sağlanmadığı soba ve diğer gazlı ısıtma sistemleriydi.
Sonuç: Acil tıp hekimleri, hala önemli bir sağlık sorunu olan karbonmonoksit zehirlenmesinin semptomlarına ve tedavi yaklaşımlarına aşina olmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Karbonmonoksit, zehirlenme, acil tıp


Nurettin Özgür Doğan, Gökhan Aksel, Sertaç Güler, Fikret Bildik, Okşan Derinöz, Ahmet Demircan. Carbon Monoxide Poisoning: from the Perspective of Ten Years and 2417 Cases. JAEM. 2012; 11(3): 157-160

Corresponding Author: Nurettin Özgür Doğan, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar