Eurasian Journal of Emergency Medicine

PULMONER EMBOLİDE TANI YÖNTEMLERİ [JAEM]
JAEM. 2006; 4(7): 21-28

PULMONER EMBOLİDE TANI YÖNTEMLERİ

Cüneyt Ayrık1, Hasan Çece1, Seyran Bozkurt2, Başak Bayram2
1Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı, İzmir
2Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı, İzmir

Making a sure diagnosis of pulmonary embolism (PE) is difficult due to its nonspecific signs and symptoms, thus its actual prevalence remains unknown. In the USA, PE is the third most common cause of death, following cardiac diseases and cancer, with an annual incidence of up to 600,000 and a mortality of up to 100,000. Signs and symptoms such as chest pain, dyspnea, tachycardia, cough and hemoptysis are not specific to this entity.
In this article, the following modalities used in diagnosing pulmonary embolism are reviewed: chest radiographs, ventilation/perfusion scintigraphy, spiral computed tomography pulmonary angiography (SCTPA), MR angiography, echocardiography, and conventional pulmonary angiography. SCTPA has become a favorite imaging modality in diagnosing PE in the recent years. Multidetector row CT pulmonary angiography (MDCTPA) allows thin-slice imaging and shortens imaging times, while providing improved visualization of the subsegmental pulmonary vasculature.

Keywords: pulmonary embolism, diagnosis, spiral computed tomography, ventilation-perfusion scintigraphy


PULMONER EMBOLİDE TANI YÖNTEMLERİ

Cüneyt Ayrık1, Hasan Çece1, Seyran Bozkurt2, Başak Bayram2
1Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı, İzmir
2Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı, İzmir

Pulmoneremboli (PE), semptomlarının spesifik olmaması nedeniyle, klinik olarak tanı konulması zor bir hastalıktır. Bu nedenle kesin sıklığı bilinmemektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nde kalp hastalıkları ve kanserden sonra üçüncü en sık ölüm nedeni olup yıllık sıklığının 300.000-600.000 olduğu ve 50.000-100.000 civarında mortalitesi olduğu düşünülmektedir.
Göğüs ağrısı, dispne, takipne, taşikardi, öksürük, hemoptizi gibi sık rastlanan semptom ve fizik muayene bulguları sadece bu hastalığa özgü değildir. Tromboemboli tanısı için akciğer grafisi, ventilasyon perfüzyon sintigrafisi (V/P sintigrafisi), spiral bilgisayarlı tomografi pulmoner anjiografi (SBTPA), manyetik rezonans anjiografi, ekokardiografi, konvansiyonel pulmoner anjiografi gibi bir çok görüntüleme yöntemi kullanılmaktadır.
Son yıllarda SBTPA PE tanısında önemli bir seçenek haline gelmiştir. Çeşitli çalışmalarda İnce kesit görüntülere olanak veren ve tetkik süresini kısaltan multi detektör bilgisayarlı tomografi pulmoner anjiografi (MDBTPA), subsegmental pulmoner damarların daha iyi değerlendirilebilmesini sağlar.

Anahtar Kelimeler: Pulmoneremboli, tanı, spiral bilgisayarlı tomografi, ventilasyon perfüzyon sintigrafisi


Cüneyt Ayrık, Hasan Çece, Seyran Bozkurt, Başak Bayram. PULMONER EMBOLİDE TANI YÖNTEMLERİ. JAEM. 2006; 4(7): 21-28

Corresponding Author: Cüneyt Ayrık


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share


Similar articles
PubMed
Google Scholar