Eurasian Journal of Emergency Medicine

Epidemiological, clinical characteristics and outcome of scorpion envenomation in Batman, Turkey: A analysis of 12O cases [JAEM]
JAEM. 2009; 8(3): 9-14 | DOI: 10.4170/jaem.2009.40427  

Epidemiological, clinical characteristics and outcome of scorpion envenomation in Batman, Turkey: A analysis of 12O cases

Behçet Al1, Demet Arı Yılmaz1, Özgür Söğut2, Murat Orak3, Mehmet Üstündağ3, Selim Bokurt1
1Emergency Department Of Medicine Faculty İn Gaziantep University, Gaziantep, Turkey
2Emergency Department Of Medicine Faculty İn Sanlıurfa University, Sanlıurfa, Turkey
3Emergency Department Of Medicine Faculty İn Dicle University, Diyarbakır, Turkey

OBJECTIVE: Scorpion envenomation is common in and around Batman. The aim of this study is to describe the circumstances and clinical effects of stings in south east of Turkey scorpions.
MATERIAL-METHODS: One hundred and twenty patients with scorpion sting were collected prospectively from presentations to emergency departments of Batman State Hospital from March 2007 to October 2007. The following information were prospectively recorded: demographics, circumstances of the sting, sting site, local and systemic effects, vital signs, past medical history, and the presence of shock
RESULTS: 120 patients (75 females and 45 males), with a mean age of 33,6 ±15,1 (range 16-80) were included in the study. The majority (36,7%) of stings occurred between 0600 and 1200. Of stings, 61,7% occurred indoors. Of cases, 41,6% were stung while they were working. The most common region (27,5%) stung by scorpions was hand-fingers. The most common symptom occurred in cases was immediate localized pain (97,5%), and was severe in 70 cases (58,3%). Other local effects included red mark/redness (65%), tenderness (40%), numbness (51,7%) and edema (25,8%). Sweating was the most common minor systemic effects that occurred in 16,7% of cases. Cardiac dysfunction, myocardial damage and deaths secondary to major systemic envenoming were not determined in any patient.
CONCLUSION: Scorpion stings occurred in and around Batman region do not appear to cause severe or life-threatening effects. Most stings occurred indoors and at midday. Hand-fingers were the common body section that was stung. Females were mostly stung by scorpions.

Keywords: Scorpion sting, Female, Pain; Indoor; Hand-fingers


Batman’da akrep sokmalarının epidemiyolojik, klinik özellikleri ve sonuçları: 120 vakanın analizi

Behçet Al1, Demet Arı Yılmaz1, Özgür Söğut2, Murat Orak3, Mehmet Üstündağ3, Selim Bokurt1
1Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı, Gaziantep, Türkiye
2Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı, Şanlıurfa, Türkiye
3Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı, Diyarbakır, Türkiye

ÖZET
AMAÇ: Akrep sokması Batman ve çevresinde yaygındır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’nin güneydoğusunda Batman’daki akrep sokmalarının durumlarını ve klinik etkilerini tanımlamaktır.
Materyal ve metot: Mart 2007’den ve Ekim 2007’ye kadar Batman Devlet Hastanesi acil servisine olan başvurulardan akrep sokması olan 120 hasta ileriye dönük olarak derlendi. Aşağıdaki bilgiler ileriye dönük olarak kayıt edildi: Demografik, akrep sokmansın durumu, sokma bölgesi, lokal ve sistemik etkiler, vital bulgular, tıbbi özgeçmiş ve şok varlığı.
BULGULAR: Çalışmaya yaş ortalması 33,6 ±15,1 olan 120 hasta (75 kadın ve 45 erkek) dâhil edildi. Akrep sokmaların çoğunluğu (%36,7) 0600 ve 1200 saatleri arasında meydana geldi. Sokmaların %61,7’si evin içinde meydana geldi. Vakaların %41,6’sı elbise giyerken sokuldu. Akrepler tarafından en çok sokulan bölge el parmakları idi. Vakalarda en çok meydana gelen semptom ani localize ağrı (%97,5) idi ve 70 hastada (%58,3) ağrı şiddetli idi. Diğer local etkiler kızarıklık (%65), duyarlılık (%40), uyuşma (%51,7) ve ödem (%25,8) idi. En yaygın minor etkiler hastaların %16,7’sinde meydana gelen terleme idi. Hiçbir hastada, major sistemik zehirlenmeye bağlı kardiyak fonksiyon bozukluğu, miyokard hasarı ve ölüm tespit edilmedi.
SONUÇ: Batman ve çevresindeki bölgede oluşan akrep sokmaları ciddi veya hayatı tehdit edici etkilere neden olmamaktadır. Akrep sokmaların çoğu ev içinde ve gündüzde meydana geldi. Vücudun en çok sokulan bölgesi el parmakları idi. Kadınlar erkeklere göre daha çok akrepler tarafından sokuldu.

Anahtar Kelimeler: Akrep sokması, Kadın, Ağrı; Ev içi; El parmakları


Behçet Al, Demet Arı Yılmaz, Özgür Söğut, Murat Orak, Mehmet Üstündağ, Selim Bokurt. Epidemiological, clinical characteristics and outcome of scorpion envenomation in Batman, Turkey: A analysis of 12O cases. JAEM. 2009; 8(3): 9-14

Corresponding Author: Behçet Al, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar