Eurasian Journal of Emergency Medicine

Dizziness in the emergency department! [JAEM]
JAEM. 2009; 8(4): 20-23 | DOI: 10.4170/jaem.2009.39974  

Dizziness in the emergency department!

Betül Gülalp, Özlem Karagün, Hasan Aldinç, Mehmet Nur Altinors
Departments Of Emergency, School Of Medicine, Baskent University, Turkey.

Background: The aim was to determine the demography and causes of the patient with a complaint of dizziness.
Methods: This report included the patients with an only complaint of dizziness in ED between 1 May and 1 July in 2008. Age, sex, chronic disease, chronic drug usage, physical examination findings studied with Dix-Halpike and Eppley tests if suitable, EKG, imaging if needed. The statistical tests were descriptive and Kruskal Wallis test with SPSS 15.
Results: There were a total of 79 patients in this prospective study. The males were 35.4% and the females were 64.6% of the patients. 60.8% had at least one chronic disease. 46.8% had chronical drug treatment. 39.2% of them visited EDs with similar complain in last two weeks. 22.78% of patients were hospitalised. 8.86% of patients had a cardiac problem, 6.32% were physchiatric and others were followed as hematologic, enfectional and acute gastrointestinal diseases. The cases were evaluated as the patients with vertiginous and non-vertiginous symptoms. There were not spontan nystagmus in 69.1% of the vertiginous group. Vertiginous group divided in peripheral and central. 44.9% of them had Dix-Halpike test and 30.6% of them had positive findings. 44.9% of them had Eppley maneuver and the ratio of relieving symptoms were 28.6% without any medication in patients within the same peripheral group. In the central vertiginous group 16.7% of them didnt have any significant central findings..
Conclusion: The patients with a complain of dizziness should be evaluated with all systems carefully not to misdiagnose life-threatened causes.

Keywords: Dizziness, Emergency department


Acil servisde baş dönmesi!

Betül Gülalp, Özlem Karagün, Hasan Aldinç, Mehmet Nur Altinors
Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp Ad, Ankara,turkey

Amaç: Amaç baş dönmesi şikayeti olan hastanın demografi ve nedenlerini belirlemektir.
Gereç ve Yöntem: Çalışma 1 Mayıs ve 1 Temmuz 2008 arasında AS’de yalnız baş dönme şikayeti olan hastaları içermektedir. Yaş, cinsiyet, kronik hastalıklar, kronik ilaç kullanmı, eğer uygunsa Dix-Hallpike ve Eppley testleri ile fizik bakı bulguları, EKG, gerektiğinde görüntüleme yöntemleri çalışıldı. İstatistiksel testler SPPS15 tanımlayıcı ve Kruskal Wallis testleri idi.
Bulgular: Bu prospektif çalışmada toplam olarak 79 hasta vardı. Hastaların %35’4 ü erkek ve %64.6’ü kadındı. %60.8’inin en az bir kronik hastalığı, %46.8’inin kronik ilaç kullanımı vardı. %39.2’si benzer şikayetle son iki hafta içinde AS’e başvurmuştu. Hastaların %22.78’i hastaneye yatırıldı. Hastalarda %8.86’u kardiyak problem, %6.32’ i psikiyatrik ve diğerlerini hematoloji, enfeksiyon ve akut gastrointestinal hastalıklar izledi. Olgular başdöndürücü ve olmayan semptomlar olarak değerlendirildi. İlk grubun %69.1’nde spontan nistagmus yoktu. Bu grup periferal ve santral olarak ayrıldı. %44.9’una Dix-Halpike testi yapıldı ve %30.6’sında pozitif bulgular vardı. %44.9’una Eppley manevrası uygulandı ve aynı periferal grupta ilaç tedavisi almadan semptomların düzelme oranı %28.6 idi. Santral grubun %16.7’sinde belirgin santral bulgular yoktu.
Sonuç: Başdönmesi şikayeti olan hastalarda yaşamı riske eden nedenleri atlamamak için tüm sistemler dikkatli değerlendirilmelidir.

Anahtar Kelimeler: Başdönmesi, Acil servis.


Betül Gülalp, Özlem Karagün, Hasan Aldinç, Mehmet Nur Altinors. Dizziness in the emergency department!. JAEM. 2009; 8(4): 20-23

Corresponding Author: Betül Gülalp, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar