Eurasian Journal of Emergency Medicine

QUINOLON UTILIZATION IN ELDERLY AT EMERGENCY SERVICE AND EVALUATION OF ADVERS EVENTS OF QUINOLONS [JAEM]
JAEM. 2008; 7(1): 24-28

QUINOLON UTILIZATION IN ELDERLY AT EMERGENCY SERVICE AND EVALUATION OF ADVERS EVENTS OF QUINOLONS

Ahmet Akıcı1, Özlem Güneysel2, Serkan Eroğlu2, Arzu Denizbaşı2, Özge Onur2, Semra Sardaş3
1Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Ve Klinik Farmakoloji A. D. İstanbul, Turkey
2Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A. D. İstanbul, Turkey
3Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Toksikoloji A. D. İstanbul, Turkey

Introduction and Aim; Quinolones, which are grouped among the new generation antibiotics, are widely argued about their usage in critical age groups. In this study adverse events (AE) were aimed to evaluate in elderly patients who had present quinolone therapy in emergency services or used these antibiotics before.
Methods; Medical records of 254 patients who were admitted to Marmara University Emergency Unit between the dates of June 2003-May 2004, aged 65 or over and had quinolone group antibiotics were studied retrospectively and the details of utilization were looked over. Also, the adult and elderly patients who had qinolone therapy for at least 3 months in the same unit were re-examined after 2 months of therapy whether they faced any AEs or not by telephone. Eight elderly and 18 adults participated for the re-examination.
Results; The first part of the study evaluated that ciprofloxacin was used rather frequently in 254 old aged patients (35.2% in females and 43.1% in males).The preference of Levofloxacin was 54% for the treatment of lower respiratory tract infections and ofloxacin 71.6% for the urinary tract infections. Gastrointestinal complications such as anorexia, vomiting and diarrhea related to ciprofloxacin and itching related dermatological complaints with levofloxacin was reported as AEs in one of the elderly and adult patient aged 67 and 63 respectively.
Discussion; It has been revealed that quinolones were mostly used for the lower respiratory tract infection and urinary tract infection treatments of elderly patients in the emergency units and casts suspicion for frequent adverse events. However, the present impression with limited number of data points out that detailed future safety studies with quinolones are needed.

Keywords: Quinolone, Elderly, Drug utilization, Adverse event.


ACİL SERVİSTE YAŞLI HASTALARDA KİNOLON KULLANIMI VE KİNOLONLARA BAĞLI ADVERS OLAYLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Ahmet Akıcı1, Özlem Güneysel2, Serkan Eroğlu2, Arzu Denizbaşı2, Özge Onur2, Semra Sardaş3
1Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Ve Klinik Farmakoloji A. D. İstanbul
2Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A. D. İstanbul
3Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Toksikoloji A. D. İstanbul

Giriş ve AMAÇ: Yeni kuşak antibiyotik grupları arasında yer alan kinolonların kritik yaş gruplarında kullanımı tartışmalıdır. Bu çalışmada, acil serviste tedavileri düzenlenen yaşlı hastalarda kinolon kullanımının ve bu antibiyotikleri kullanmış hastalarda gelişen advers olayların (AO) araştırılması amaçlandı.
YÖNTEM: Haziran 2003-Mayıs 2004 tarihleri arasındaki dönemde Marmara Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi’nde kinolon grubu antibiyotik tedavisi verilmiş, 65 yaş ve üstü 254 hastanın tıbbi kayıtları retrospektif incelenerek kinolon kullanımının ayrıntıları araştırıldı. Ayrıca AO değerlendirmesi için, üç aylık bir dönemde aynı serviste tedavilerinde kinolon kullanılmış olan yaşlı ve erişkin hastalarda kinolon kullandıktan en az 2 ay sonra, kinolon kullanımına bağlı AO gelişip gelişmediği telefonla sorgulandı. Bu sorgulama, görüşmeye katılan 8’i yaşlı, diğerleri erişkin toplam 18 kişi ile yapıldı.
BULGULAR: Çalışmanın ilk bölümünde; toplam 254 kinolon kullanmış yaşlı hastada, kadınlarda da (% 35.2) erkeklerde de (% 43.1) en sık siprofloksasinin kullanılmış olduğu saptandı. Kinolonların en yaygın kullanıldığı endikasyonlar olan alt solunum yolu enfeksiyonunun (ASYE) tedavisinde ilk sırada levofloksasinin (% 54); idrar yolu enfeksiyonunun (İYE) tedavisinde ise ofloksasinin (%71.6) tercih edildiği saptandı. AO değerlendirmesinin araştırıldığı bölümde ise, kinolon kullanmış yaşlı ve erişkin grupların her ikisinde de birer kişide (sırasıyla 67 ve 63 yaşlarında) AO geliştiği; bu etkilerin yaşlı hastada (siprofloksasine bağlı) iştahsızlık, kusma ve ishalden oluşan gastrointestinal şikayetler olduğu, diğer hastada ise (levofloksasine bağlı) kaşıntıya yol açan dermatolojik şikayetler olduğu tespit edildi.
TARTIŞMA: Acil serviste tedavileri düzenlenen yaşlı hastalarda kinolonların en fazla ASYE ve İYE’de kullanıldığı ortaya çıkartılmış oldu. AO tespit edilen hastaların yaşlı ve sınırda yaşlı olmaları, kinolonlara bağlı sorunların göreceli olarak yaşlılarda daha sık oluşabildiği kuşkusunu uyandırmaktadır. Sınırlı veriyle elde edilen bu izlenim, gelecekte bu yönde kapsamlı kinolon güvenlilik çalışmalarının yapılması gerekliliğine işaret etmektedir.

Anahtar Kelimeler: Kinolon, Yaşlılar, İlaç kullanımı, Advers olay.


Ahmet Akıcı, Özlem Güneysel, Serkan Eroğlu, Arzu Denizbaşı, Özge Onur, Semra Sardaş. QUINOLON UTILIZATION IN ELDERLY AT EMERGENCY SERVICE AND EVALUATION OF ADVERS EVENTS OF QUINOLONS. JAEM. 2008; 7(1): 24-28

Corresponding Author: Ahmet Akıcı, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar