Eurasian Journal of Emergency Medicine

A Different Method to Inform Patient Relatives in Emergency Department [JAEM]
JAEM. 2009; 8(3): 7-8 | DOI: 10.4170/jaem.2009.35229  

A Different Method to Inform Patient Relatives in Emergency Department

Okhan Akdur, Seda Özkan, Levent Avşaroğulları, Polat Durukan, İbrahim İkizceli
Erciyes Universty Faculty Of Medicine, Departments Of Emergency Medicine, Kayseri, Turkey

Keywords: Emergency service, patient education, patient satisfaction.


Acil Serviste Hasta Yakınlarını Bilgilendirmede Farklı Bir Yöntem

Okhan Akdur, Seda Özkan, Levent Avşaroğulları, Polat Durukan, İbrahim İkizceli
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı, Kayseri

Sayın Editör;
Acil servislere başvuran hastaların yakınlarının bilgilendirilmesi önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Hasta yakınlarını ilk bilgilendirme işlemi çoğunlukla hastaya ilk müdahale eden hekim tarafından yüz yüze gerçekleştirilmektedir. Ancak yoğun hasta bakımı yapan acil servislerde sonraki bilgilendirme işlemlerinde aksamalar olabilmekte bu durum hasta ve yakınlarının memnuniyetini de olumsuz yönde etkilemektedir (1,2). Özellikle acil servislerde hasta yakınlarının girişinin kısıtlandığı da düşünüldüğünde bilgilendirme işlemleri ve hasta takibinde ciddi zorluklar, hatalar yaşanabilmektedir. Acil servisimizde hasta yakınlarını bilgilendirme de kullanılan yöntem hasta yakınlarının doğrudan acil servis danışma birimine başvurmaları, hasta isimlerini vererek danışmada görevli Tıp Fakültesi son sınıf öğrencisinden bilgi alınmasına dayanan bir sistem idi.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı’nda hasta yakınlarının tedavi gören hastalarını takip etmelerini ve bilgi edinmelerini amaçlayan bir sistem uygulamaya geçirildi. Bu sistem daha önce hastanemizde ameliyathane ve yoğun bakım hastaları içinde uygulamadaydı.
Sistem için hasta verilerinin anlık girilebildiği bir program, hastane bilgi işlem merkezince acil serviste çalışan hekimlerin de görüşleri alınarak oluşturuldu. Bu programda özellikle Acil Serviste takip ve tedavisi yapılan hastanın başvuru anından itibaren acil servisin hangi bölümünde takip edildiği, taburcu, yatış gibi bilgilerinin belirtilmesi amaçlandı. Programı kullanacak personel bu konuda eğitildi. Acil serviste bilgisayarın yer aldığı verilerin girildiği bir birim oluşturuldu (Resim 1). Bekleme salonuna hasta yakınlarının izleyebilecekleri bir LCD TV yerleştirilerek bilgisayar sistemine bağlandı (Resim 2). Acil servise başvuru anından itibaren hasta bilgileri (isim, soy isim baba adı, hastanın takip edildiği acil birimi), yatış, taburcu, takip gibi değişiklikler sisteme 10’ar dakikalık aralar ile güncellenerek girildi.
Sonradan Acil Servise gelen hasta yakınları için taburcu ve yatan hastaların bilgileri 2 saat süresince LCD TV’de görülmesi program ile sağlandı. Sisteme girilen tüm bilgiler bilgi işlem merkezi tarafından da kayıt altına alındı. Ayrıca hasta yakınlarını acil servis işleyişi ile ilgili bilgilendirmek amacıyla hazırlanan bir metin sisteme aktarılarak LCD TV’de görülmesi sağlandı.
Kan aranması gibi acil ve özel durumlar için metin girişinin yapılabildiği ve LCD TV’de akan yazı şeklinde görülen ayrı bir bölümde oluşturuldu (Resim 3).
Sonuç olarak bu ve benzeri yöntemlerin acil servis çalışanları için ciddi iş yükü oluşturan hasta yakınlarını bilgilendirme konusunda yardımcı olabileceği düşünülebilir. Acil servislerde hasta yakınlarının bilgilendirilmesinde uygun ortamların sağlanması ve hastaneler tarafından bu girişimlerin desteklenmesi de son derece önemlidir.

Anahtar Kelimeler: Acil servis, hasta bilgilendirme, hasta memnuniyeti.


Okhan Akdur, Seda Özkan, Levent Avşaroğulları, Polat Durukan, İbrahim İkizceli. A Different Method to Inform Patient Relatives in Emergency Department. JAEM. 2009; 8(3): 7-8

Corresponding Author: Okhan Akdur, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar