Eurasian Journal of Emergency Medicine

Demography and Clinical Consequences of Trauma-Related Amputations in the Emergency Department Short [JAEM]
JAEM. 2013; 12(4): 205-210 | DOI: 10.5152/jaem.2013.34735  

Demography and Clinical Consequences of Trauma-Related Amputations in the Emergency Department Short

Sedat Koçak1, Birsen Ertekin2, Esma Erdemir1, Abdullah Sadık Girişgin1, Başar Cander1
1Emergency Department, Konya University Meram Faculty Of Medicine, Konya, Turkey
2Beyhekim State Hospital, Emergency Department, Konya, Turkey

Objective: Total or subtotal traumatic extremity amputations comprise a considerable part of trauma-related emergency department admissions. In this study, we aimed to establish the patients’ age group, educational level and occupational group, in which trauma-related extremity amputations are more frequently performed.
Methods: Cases presenting to our Emergency Department between August 2006-August 2008 in whom traumatic extremity amputations were performed were prospectively studied. The data recorded on a study form, which included age, sex, education level, occupation, mechanism of the trauma and hospitalization duration, underwent evaluation.
Results: The data of 309 subjects were evaluated in this study. The mean age of the patients was 29±17.9, with 18% female and 82% male subjects. 41.1% of the cases were labourers, 23.6% were self-employed in various fields, and 9.4% were farmers. With respect to the method of trauma in majority of the amputations, industrial injuries accounted for 65.7%, finger jamming (door-related) accounted for 17.2%, and home injuries accounted for 8.7%. Finger amputation was identified in 93.4%, toe amputation in 4.4%, and “others” in 2.2%.
Conclusion: Traumatic amputation concerns particularly children, youth, and people of low educational level with an active work life. The most frequently affected body part is the fingers.

Keywords: Trauma, amputation, emergency medicine


Acil Servise Başvuran Travmatik Amputasyonların Demografik ve Klinik Sonuçları

Sedat Koçak1, Birsen Ertekin2, Esma Erdemir1, Abdullah Sadık Girişgin1, Başar Cander1
1Konya Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi, Acil Servis, Konya, Türkiye
2Beyhekim Devlet Hastanesi, Acil Servis, Konya

Amaç: Total veya subtotal travmatik ekstremite amputasyonları travma ile ilişkili acil servis başvurularının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu çalışmada, hastaların yaş, meslek, eğitim düzeyleri ve travma ile ilişkili ekstremite amputasyonlarından hangisinin en sık görüldüğünü tespit etmeyi amaçladık.
Yöntem: Çalışmada Ağustos 2006-2008 tarihleri arasında acil servise başvuran travmatik ekstremite amputasyonlu olgular prospektif olarak incelendi. Yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, meslek, travma mekanizması ve hastanede kalış süresi değerlendirildi.
Bulgular: Bu çalışmada 309 olgu değerlendirildi. Hastaların yaş ortalaması 29 ± 17.9 iken bunların % 18’i kadın ve % 82’si erkek idi. Olguların % 41.1’i işçi,% 23.6’sı serbest meslek ve % 9.4’ü çiftçi idi. Amputasyonlar oluş mekanizması açısından değerlendirildiğinde, iş kazaları % 65.7, parmak sıkışması (kapıya) % 17.2, ve ev yaralanmaları % 8.7 oranında sorumluydu. % 93.4’lük parmak ampütasyonunun,% 4.4'ünü ayak amputasyonu ve % 2.2'sini de diğerleri oluşturmaktaydı.
Sonuç: Travmatik amputasyonlar başta çocuklar, gençler, aktif bir çalışma hayatı olan ve eğitim düzeyi düşük insanlarda daha sık görülmektedir. En sık etkilenen vücut parçası olarak parmaklar tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Travma, amputasyon, acil tıp


Sedat Koçak, Birsen Ertekin, Esma Erdemir, Abdullah Sadık Girişgin, Başar Cander. Demography and Clinical Consequences of Trauma-Related Amputations in the Emergency Department Short. JAEM. 2013; 12(4): 205-210

Corresponding Author: Birsen Ertekin, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar