Eurasian Journal of Emergency Medicine

Approach to Patients with Syncope in the Emergency Department- An Evidence-Based Review [JAEM]
JAEM. 2014; 13(2): 82-91 | DOI: 10.5152/jaem.2013.040  

Approach to Patients with Syncope in the Emergency Department- An Evidence-Based Review

Orçun Çiftci1, Cemil Kavalcı2, Polat Durukan3
1Department Of Cardiology, Baskent University Faculty Of Medicine, Ankara, Turkey
2Department Of Emergency, Baskent University Faculty Of Medicine, Ankara, Turkey
3Department Of Emergency, Erciyes University Faculty Of Medicine, Kayseri, Turkey

Syncope is an important health problem constituting 1-5% of all emergency service admissions and up to 6% of all hospitalisations. Substantial experience, with patient history and physical examination, and significant time is required to diagnose syncope in patients presenting with transient loss of consciousness. In addition, only around 50% of patients with syncope can be diagnosed with a final diagnosis, despite all efforts. Thus, the management of syncope in emergency departments has shifted from reaching a final diagnosis and treatment to short-, moderate-, or long-term risk stratification systems allowing the decision for outpatient management, including specialised branch care, or admission for further work-up. This review discusses the definition of syncope-related transient loss of consciousness, differential diagnoses of syncope, diagnostic methods and algorithms, and main risk stratification studies. It also incorporates the recommendations of the American College of Emergency Physicians (ACEP) 2007 policy statement regarding patients with syncope.

Keywords: Emergency, syncope, transient loss of consciousness


Acil Serviste Senkopa Yaklaşım-Kanıta Dayalı Gözden Geçirme

Orçun Çiftci1, Cemil Kavalcı2, Polat Durukan3
1Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi,kardiyoloji Ad, Ankara, Türkiye
2Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp Ad,ankara, Türkiye
3Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp Ad, Kayseri, Türkiye

Senkop, acil servis başvurularının yıllık acil servis başvurularının %1-5’ini ve tüm hastaneye yatışların %6’sından sorumlu önemli bir acil sağlık problemidir. Geçici bilinç kaybı ile acile gelen hastalara iyi bir öykü ve fizik muayene ile diğer nedenlerden ayrılıp senkop tanısı konulmasının deneyim ve zaman gerektirmesinin yanı sıra, tüm inceleme ve tetkiklere rağmen en iyimser tahminle hastaların %50’sine tanı konulabilmesi nedeniyle acil serviste senkop yönetimi, kesin tanının konulması ve hastaların tedavisinden daha çok, hastaların ilgili dal hekimine başvurabileceği ayaktan tedavi ya da hastanede yatarken tetkik ve tedavisinin yapıldığı hospitalizasyon kararının verildiği kısa, orta ve uzun dönemli risk sınıflamasına kaymaktadır. Bu gözden geçirmede senkop ile ilişikili geçici bilinç kaybının tanımı, ayırıcı tanısı, tanı yöntemleri ve algoritmaları ve son olarak da risk sınıflamasının ana çalışmaları tartışılmıştır. Bu gözden geçirme aynı zamanda American College of Emergency Physicians (ACEP) 2007 kılavuzunun önerilerini de okuyucuya hatırlatmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Acil, senkop, geçici bilinç kaybı


Orçun Çiftci, Cemil Kavalcı, Polat Durukan. Approach to Patients with Syncope in the Emergency Department- An Evidence-Based Review. JAEM. 2014; 13(2): 82-91

Corresponding Author: Cemil Kavalcı, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar