Eurasian Journal of Emergency Medicine

FIREARM INJURIES TO THE FACE: A FIVE-YEAR SERIES IN GAZIANTEP [JAEM]
JAEM. 2007; 6(1): 31-34

FIREARM INJURIES TO THE FACE: A FIVE-YEAR SERIES IN GAZIANTEP

Isır A. Baransel, A. G. Coşkun, H. E. Dülger
Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı, Gaziantep, Turkey

Firearm injuries are an important reason for presentation to an emergency department. The types of injuries are related to the anatomic region of injury. Although facial firearm injuries often are only seen on autopsy, some patients survive. In this retrospective chart review, we collected data from charts of patients in our Department of Forensic Medicine who survived a facial firearm injury: life threat, malfunction of sensory organs, facial scarring.
Between 2000 and 2005, 29 patients with facial firearm injury presented to the Department of Forensic Medicine of Gaziantep University for a forensic report evaluation. Of these, 86% were male, and the mean age 23 years old (range 15-36 years). Most (69%) were from our province, whereas 31% were from surrounding provinces. In Gaziantep, facial firearm injuries make up a significant portion of forensic cases, and have been increasing in the recent years. Simple and early medical interventions, careful patient follow-up, good record-keeping and cooperation between healthcare providers have helped to improve care of these patients.

Keywords: Firearm injury, face, scarring


YÜZDE ATEŞLİ SİLAH YARALANMASI OLAN OLGULARIN 5 YILLIK ANALİZİ

Isır A. Baransel, A. G. Coşkun, H. E. Dülger
Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı, Gaziantep

Ateşli silah yaralanmaları adli ve acil servis başvurularında önemli bir yer tutmaktadır. Yaralanmanın tipine göre vücudun yara alan bölgeleri değişiklik göstermektedir. Yüzde ateşli silah yaralanmaları genellikle otopsi olguları olarak karşımıza çıksa da, bir kısmı yaşamla bağdaşmaktadır. Bu retrospektif tanımlayıcı çalışmamızda Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalına 2000-2005 yılları arasında başvuran yaşamla bağdaşan yüzde ateşli silah yaralanması olgularının profillerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu olgular hayati tehlike, yüzde sabit iz, uzuv zaafı veya tatili ve bazı demografik özellikleri açısından değerlendirilmiştir. Değerlendirme yapılırken bu olguların kati raporları ve dosyaları da göz önüne alınmıştır.
Anabilim Dalımıza belirtilen dönemde 29 olgu yüzde ateşli silah yaralanması ile başvurmuş olup, bunların 25’i (%86,2) erkek; 4’ü (%13,8) kadındı. Erkeklerin en küçüğü 15, en büyüğü 62 yaşında ve yaş ortalaması 31,4 iken; kadınların en küçüğü 15, en büyüğü 36 yaşında ve yaş ortalaması 23 idi. Araştırmamızdaki vakaların 20’si (%69) Gaziantep ilinden, 9’u (%31) diğer illerden polikliniğimize başvurmuştu.
Yüzde ateşli silah yaralanması mevcudiyeti adli olgular arasında önemli bir yer tutmakta ve son yıllarda önemi giderek artmaktadır. Yüzde ateşli silah yaralanması olan olguların ölümle sonuçlanmayanlarının sayısının hiç de azımsanmayacak miktarda olması basit tıbbi müdahale, erken müdahale, hasta takibi gibi klinik yaklaşımların ne kadar değerli olduğunu bize göstermektedir. İyi bir dosyalama sistemi, takip ve kurumlar arası işbirliğinin güçlendirilmesiyle bu tür adli olaylara daha sağlıklı ve sistematik yaklaşım sağlanacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Ateşli silah yaralanması, yüzde sabit iz, hayati tehlike.


Isır A. Baransel, A. G. Coşkun, H. E. Dülger. FIREARM INJURIES TO THE FACE: A FIVE-YEAR SERIES IN GAZIANTEP. JAEM. 2007; 6(1): 31-34

Corresponding Author: Isır A. Baransel, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar